Alsó-Szászországban található a valamivel több mint 70 000 lakossal rendelkező Celle. Az Alsó-Szászországi Labdarúgó Szövetség (NFV) Cellei járásban működő ifjúsági bizottsága úgy döntött, hogy törli az összes ifjúsági mérkőzést egészen az U10-től az U19-ig. A döntés oka: a pályákon felbukkanó, egyre fokozódó erőszak.
Zoom
"Az erőszak alkalmazására való hajlandóság három incidenshez vezetett nagyon rövid időn belül" – mondta az ifjúsági bizottság elnöke, Philipp Ziemen. Konkrétan egy U10-es félbehagyott meccsről, egy U16-os meccsen ökölharcokról, valamint a múlt hétvégi Eschede-i A-ifjúsági mérkőzésen történt verekedésről van szó, ahol öten megsérültek. „Ezzel az intézkedéssel szeretnénk időt szakítani arra, hogy mindenki elgondolkodjon az erőszakmentes játékon” – mondta Ziemen. A kluboknak a játék nélküli időt arra kell használniuk, hogy párbeszédet folytassanak a klubon belül. Összesen 33 mérkőzést töröltek, melyeket az őszi szünet után átütemeznek. Ziemen ezután békés játékmenetben reménykedik.
S, hogy mi történt a 10 éves Günterekkel, a 16 éves Hansokkal és a 19 éves Hermannokkal, hogy ilyen vad verekedésekbe és őrjöngésbe kezdtek? Természetesen semmi, hiszen nem is róluk van szó. Csak erről a németországi Lügenpresse már mélyen hallgat.
Cellében ugyanis nagy számú kurd, pontosabban jazidi közösség él, akiknek eszük ágában sincs beilleszkedni.
Videó a verekedésről itt.
A világhálón kutatva, egy érdekes riportra bukkantam a jazidi közösség tagjaival. Egyikük, Huseyin Ulucan 21 évesen érkezett Cellébe. Elmondása szerint soha nem akarta elhagyni törökországi faluját, de apja így akarta. 40 éve él Cellében, és még mindig törve beszéli a németet. Nyíltan bevallja, hogy továbbra is a kurdisztáni faluját érzi az otthonának, nem pedig Németországot. Ugyanebből az interjúból kiderül, hogy több jazidi is igen aktív a helyi politikában, a germanofób politikát folytató SPD-ben politizálnak.
Zoom
Celle népességfejlődése 1818-tól egészen 2017-ig. Látható, hogy 1970-től nagyjából 1975-ig közel 16 ezer fővel nőtt a város lakossága. Török és kurd "vendég"munkásokról van szó (kép forrása: Wikipédia)
A fentiek tükrében is látható, hogy milyen jó ötlet a vendégmunkások tömeges behozatala, természetesen szigorúan nemzetgazdasági érdekből...
KG