Dr. Tasi Borbála a Pásztó Városi Önkormányzat Címzetes főjegyzője feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.05.24-ét megelőző időben (a pontos időpont nem ismert) a Pásztó, Csillag téren 742/3. hrsz. alatt található II. világháborús emlékművön található 5 db kőtáblát, ill. 1 db arcképes táblát eltulajdonította, valamint az emlékmű talapzatának műkő borítását felszedte és ugyancsak eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 200.000 forint.

Az ügyben a helyi elkövetők felkutatása és felelősségre vonása megtörtént, az eltulajdonított tárgyak jelentős része helyszínen hagyással lefoglalásra került, az iratokat vádemelési javaslattal küldtük meg a Pásztói Városi Ügyészségnek - olvasható Vida Ottó Kolozs r. alezredes, a pásztói képviselő-testület október 25-i ülésére készített tájékoztatójában.
A megszállók pásztói emlékművéről a táblák többségét már a 2010-ben bekövetkezett fülkeforradalom előtt eltávolították a - feltételezhetően helyi - hazafiak, ám még a Medgyessy-Bajnai-Gyurcsány-rezsimek alatt sem kényszerítették bele Pásztó önkormányzatát egy ilyen méltatlan helyzetbe. A két pásztói országgyűlési képviselő - Becsó Zsolt és Bíró Márk (mindkettő Fidesz) - az országosan is a budapesti után talán legismertebb szovjet emlékmű köztéren tartásával kapcsolatban a pásztói egykori MSZMP-káderekkel egyetértésben, bűnös módon hallgat.
Legutóbb a múlt hónapban Novák Előd, a Jobbik alelnöke a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvényjavaslat vitájában említette (az alábbi videón 6:52-től látható) a pásztói szovjet emlékművet az Országgyűlésben.
(Kuruc.info)