Botrányt okozott egy helyre kis karácsonyi dal Romániában. A TVR állami tévéadó adta le az inkriminált darabot, ami "indirekt dicsőíti a holokausztot". A román külügyminiszter felháborodott, az izraeli nagykövetség pedig - természetesen -, mint mindig mindenért, aggódik – derül ki a Der Spiegel online kiadásából.
Zoom
"A TVR román állami televízió kolozsvári regionális csatornája, a TV3 egy zsidóellenes karácsonyi dalt adott le, ami hatalmas botrányt okozott Romániában. A dalt – ami indirekt módon a holokausztot dicsőíti – egy kórus énekli a felvételen" – írja a Spiegel Online.
A dal szövegében a magyarból átvett jidov (zsidó) szót használják, a kórus azt énekli, hogy mindenki örült, hogy megszületett a Kis Jézus, csak a zsidók nem, akiknek "csak a kéményben van a helyük", hogy aztán "füstként jöjjenek ki belőle" (ha jól értjük, ez 0:25-től kezdődik).
Titus Corlatean román külügyminiszter szerda este felháborodottan reagált a történtekre, és arra szólította fel a román ügyészséget, valamint a parlamentet, hogy találják meg a felelősöket. A bukaresti izraeli nagykövetség persze aggodalmát fejezte ki. (Nálunk Áder már az adás után 3 perccel a földön vonaglott volna a nagykövetség előtt.)
A TV3 csütörtöki közleményében eltolta magától a felelősséget, mondván, nem ők, hanem a TVR központjában választják ki, hogy mit sugározzanak.
A YouTube-ra feltett felvétel szerint a műsorvezető nem csak az énekeseknek, hanem a kolozsvári kultúrcentrum igazgatójának is megköszöni a dalt, és megkérdezi utóbbitól, mik a legfontosabb hagyományos értékei a kolozsvári folklórnak.
Az MCA Romania nevű, antiszemitizmus ellen küzdő civil szervezet Traian Basescu elnökhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz fordult az ügyben. "Borzasztó, hogy a közönségből senki nem háborodott fel a dal elhangzása után, mely arra buzdít, hogy a zsidókat el kell égetni" – írták.
A TVR-nél egyébként épp vezetőcsere folyik.
Frissítés: több mint száz éves népi alkotás
"Antiszemita tartalmú műsor közvetítéséért" ötvenezer lejes, vagyis átszámítva 3,3 millió forintos bírságot szabott ki csütörtökön a román médiahatóság a román közszolgálati televízióra. A "zsidóságot sértő" adást több román tisztségviselő és a bukaresti külügyminisztérium is elítélte.
A román köztévé ellen a diszkriminációellenes hatóság hivatalból indított vizsgálatot.
A köztelevízió elhatárolódott a Kolozsvári Hagyományőrző Központ által összeállított népzenei műsortól. A Hagyományőrző Központ először azzal védekezett, hogy egy több mint száz éves, fél évszázada gyűjtött "népi alkotásról" van szó, majd Tiberiu Groza, az intézmény igazgatója csütörtökön bocsánatot kért a romániai zsidó közösségtől a "sértésért".
Titus Corlatean külügyminiszter "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a 21. században az antiszemitizmus bármely formája nyilvánosságot kapjon. A román diplomácia vezetője közleményben ítélte el a TVR3-at a "zsidóságot sértő" műsorért, és a felelősök megbüntetését kérte.
Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is megszólalt: tűrhetetlennek minősítették "olyan úgynevezett karácsonyi kántálás műsorra tűzését, amely a zsidóság elleni gyűlöletet szít, és az erőszakot dicsőíti".
Izrael bukaresti nagykövetsége "mély aggodalmának" adott hangot, amiért "ilyen sajnálatos események árnyékolják be azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a román és az izraeli kormány tesz az idegengyűlölet, rasszizmus és antiszemitizmus visszaszorításáért".
(Der Spiegel - HVG korrigálva)