A hír címe igaz, de nem egészen pontos, mert tudomásunk szerint 2009 óta hazánkban nem egy, hanem legalább két kóser libavágóhíd működik. Mindenesetre az egyik kóser libavágóhidat tegnap meglátogatta a magyarországi rabbitalálkozón részt vevő David Lau, Izrael országos askenázi főrabbija - számol be a Kikár Há-Sábát című ortodox zsidó hírportál.

A főrabbi segédje még libaketrecekbe is benézett (Fotó: Kikár Há-Sábát)
A Duna parti cipő holoemlékmű meglátogatása, a parton tartott emlékbeszédek előtt David Lau Izrael országos askenázi főrabbija meglepetésszerű ellenőrzést tartott "Délnyugat-Magyarországon a világ egyetlen kóser libavágóhídján", s a kósersági szabályokban nemzetközi szaktekintélynek számító segédjével megvizsgálta a vágóhídon végbemenő metszési és földolgozási folyamatot a libák megérkezésétől, megvizsgálásától kedve a levágásukig és földolgozásukig.

A főrabbi (a képen jobbra) a libaól előtt (Fotó: Kikár Há-Sábát)
Az izraeli ortodox hírportál állításával ellentétben Magyarországon - s ezek szerint az egész világon - nem egy kóser libavágóhíd, hanem legalább kettő is működik, tudomásunk szerint Jászberényben és Kiskunmajsán.

Földolgozzák a kóser módon levágott libát (Fotó: Kikár Há-Sábát)
A Kikár Há-Sábát beszámolója szerint az izraeli főrabbi ezután ellátogatott Magyarország másik végében levő kóser libatenyésztő telepre is, ahol megtekintette a libák tartását, hizlalásának folyamatát. David Lau a meglepett dolgozók szeme láttára saját kezűleg is etette a libákat Magyarországnak az újság által nem megnevezett településén. Megjegyezzük, hogy Izraelben törvény tiltja a libák tömését.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info