Miro Cerar liberális szlovén miniszterelnök tegnap, október 10-én, Violete Bulc asszonyt, egyik helyettesét nevezte meg uniós biztosjelöltjének. Mint ismeretes, a korábbi jelölt, a szintén liberális Alenka Bratusek volt szlovén miniszterelnök gyenge teljesítménye miatt megbukott a meghallgatáson.

Uniós sámánasszony
A ljubljanai kormány azt szeretné, hogy Bulc – mint ahogyan ezt Bratuseknek szánták – szintén megkapja az egyik európai bizottsági alelnök pozíciót.
A befolyásos uniós hírportál, az euobserver.com tegnap kora délután a jelölésről készített brüsszeli beszámolójának már a második bekezdésében kiemelte, hogy az „unortodox üzletasszony sámán- és mezítláb parázson járó fakírképzést” is kapott.
Ellenőriztem a ma, szombaton megjelenő országos politikai lapokat, hogy az ezoterikus jelölt ilyen irányú, valóban meglepő képzettsége bekerül-e a hírekbe. Már csak azért is, mert ha ez nem érdekli az olvasókat a bürokrata Brüsszelből jövő, többnyire halálosan unalmas hírek közepette, semmi sem. A hirkereso.hut is átnéztem. Mindhiába. Gyanúm beigazolódott.
Újságíróink e tényt még jobban elhessegették maguktól, mint Cameron brit elnöknek a napokban elhangzott kijelentése, hogy Nagy-Britannia ezerszer annyit ér, mint az Európai Unió. Azt legalább egy-két helyen említették.
Mi ez a lappangó, rabszolgaszerű tisztelet még olyan orgánumokban is, amelyek magukat EU-szkeptikusoknak tartják?
Holott a hír óriási horderejű.
Bulc asszonyt tanulmányai tökéletesen alkalmassá teszik a brüsszeli intézmény vezetői testületében arra, hogy mindent elviseljen. Mint azt, hogy 500 millió embert vezessenek az orruknál fogva, amikor megmagyarázzák nekik, hogy miért jó az EU annak ellenére, hogy a világon – beleértve az Antarktiszt – földrészünk az egyetlen gazdaságilag stagnáló entitás.
Ősámánsága pedig nekünk különösen lefegyverző lenne, ha ebbéli minőségét össze lehetne egyeztetni liberalizmusával. Mert milyen lehet egy liberális sámán? Egyik fele a Kurultájra vágyik, a másik Konrád Györgytől hallgatná meg Hitlerről a breaking newst?
Ha Bulc asszony átmegy a vizsgán, akkor Navracsics Tibor akár más portfóliót is kaphat. Így a közlekedést is. Amire a hazai balliberális firkászoknak azonnal rá kell támadniuk e posztra, azt bemutatva, mint a legkevésbé fontosat.
És ha Juncker bizottsági elnök türelme fogytán a szlovén sámánjelöltet még alelnöknek is javasolná, az Európai Bizottság olyan másságot mutatna fel, amelyet liberális instrukcióra nagyon kellene szeretnünk.
Még mondja valaki, hogy nincs élet a brüsszeli unalom felszíni tengerében.
(Lovas István, FB, 2014-10-11)