Orbán Viktor, Rogán Antal és "Andy" Vajna is rendszeresen találkozik a kormányfő egyik legfontosabb tanácsadójának tartott Habony Árpáddal, aki hivatalosan senkivel nem áll szerződésben, nem közszereplő, így vagyonnyilatkozatot sem kell leadnia, és nem lehet megtudni, kitől kap fizetést, amiből igazi luxuséletét finanszírozza. Az RTL Klub Házon kívül című műsora Magyarország negyedik legbefolyásosabb emberéről közölt riportot.
Zoom
Nincs hivatalos viszonyban se a kormánnyal, se a Fidesszel Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, aki nagyvilági férfi, luxusautókkal, luxusruhákkal, évek óta Orbán Viktor jobbján látható, de szoros viszont ápol Rogán Antallal és "Andy" Vajnával is - az RTL Klub Házon kívül című műsora szerda este Habony Árpádnak szentelt egy 13 perces riportot.
Zoom
Felidézték: az első és eddig utolsó interjúját a csatornának 2001-ben adta, amikor koronaőrként dolgozott a parlamentban. A vitrines mondatok azóta hatalmas karriert futottak be.
Zoom
Orbán Viktor legfontosabb tanácsadóját a riport szerint a 2002-es választások után Deutsch Tamás mutatta be a kormányfőnek, Habony találta ki 2006-os "rosszabbul élünk, mint négy éve" kampányt, ami csúnyán megbukott, de ettől függetlenül megőrizte befolyásos pozícióját.
Zoom
Nyíltan senki nem beszélt arról, hogy Habony tanácsadó lenne, de Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a frakcióülés után az RTL riporterének elismerte, hogy nem titok, hogy tanácsadó, de formális pozíciót nem hajlandó vállalni. Rogán azt mondta: ismeri és rendszeresen találkozik vele, kikéri a véleményét, de ismerettségi alapon konzultál vele. Hozzátette: Habony sosem akart közszerepet vállalni, ebben a formában nem közszereplő, az pedig, hogy a politikusok kire hallgatnak, "nem mindig nyilvános".
Zoom
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek azt mondta: Habony egy "kiváló szakember", aki tudomása szerint politikai stratégiával foglalkozik, de arra a kérdésre, hogy tanácsadó-e Habony, azt válaszolta, "ezt nem tudja pontosan megmondani", mint ahogyan arra sem tudott válaszolni, hogy Habony honnan kap fizetést. "Ezt tőle kellene megkérdezni, tőlem biztosan nem kap" - mondta Lázár. Azt is mondta, szerinte a kormánynak nem ad tanácsot, arról pedig nincs tudomása, hogy pontosan milyen viszonyban van Orbán Viktorral.
Zoom
A miniszterelnök bizalmasának egy cége van, a Színes Tinták Bt., aminek 2009 óta semmi bevétele nincs. Korábban több cége is volt, de mindegyikből kiszállt. A Századvégnél irodája van, de szerződéses viszonyban nem áll a kormányközeli céggel.
Zoom
Habony a napi.hu listája szerint a negyedik legbefolyásosabb ember Magyarországon Orbán Viktor, Csányi Sándor és Simicska Lajos után, de nem számonkérhető, nem kell vagyonnyilatkozatot felmutatnia, és nyilatkozási kötelezettsége sincs. Azt pedig továbbra sem tudni, honnan kap fizetést és miből éli luxuséletét.
Íme a riport:
(RTL - HVG nyomán)