Az eddigi vizsgálatok szerint 373 gyermek esett áldozatul az angliai Oxfordshire megyében működő szexuális bűnözőknek – derült ki a rendőrségi nyomozás adataiból. Lehetséges azonban, hogy további esetekre is fény derül, és így az áldozatok száma növekedni fog.
Az Operation Bullfinch elnevezésű rendőrségi akció 2011 májusában vette kezdetét. Két évvel később hét férfi akadt a horogra, akiket többek között nemi erőszakkal, leánykereskedelemmel és prostitúció elősegítésével vádoltak meg. 2013 óta még további négy személyt tartóztattak le. A szadista állatok bűntetteiket 2004 és 2014 között követték el. A vizsgálat tovább folytatódik.
A bántalmazott lányok és fiúk jellemzően 11-15 évesek voltak. Alkohollal itatták, bedrogozták, sok esetben pedig megerőszakolták őket. De megesett, hogy a szerencsétlen gyerekeket tovább adták „barátaiknak” – nem egy esetben pénzért. Az egyik 12 éves áldozatot illegális abortuszra kényszerítették, miután az egyik vadbaromtól teherbe esett. A 373 bántalmazott gyerek közül hozzávetőleg 50 volt a fiúk száma.
Zoom
A díszes kompánia tablója - csak egy vadliberális nézné ministránsoknak őket
A hatóságok nem csupán sokat késlekedtek az ügy felgöngyölítésével, de számos súlyos hibát követtek el a nyomozás során. Az egyik áldozat szerint hosszú időn keresztül a rendőrség a „szőnyeg alá söpörte” a súlyos bűneseteket.
Az Oxfordshire-i Gyermekvédelmi Tanács (OSCB) vezetője, Maggie Blyth sajtóértekezletén közölte: „Ami az áldozatokkal történt, mélységesen nyugtalanító. Megdöbbentő, hogy ezek a gyerekek ilyen hosszú időn keresztül voltak kitéve a szörnyű szexuális visszaéléseknek.” A gyermekvédelmi szervezet vezetője az illetékes hatóságok késlekedésére és tehetetlenségére is rámutatott.
Az oxfordi gyermekvédelmi szervezet az ügyről készített jelentésében 60 „megfontolásra érdemes megállapítás” és 13 „javaslat” szerepel – tájékoztatott Maggie Blyth, hangsúlyozva, hogy a dokumentumban felvetik: alaposan meg kellene vizsgálni, mi az oka annak, hogy a hasonló ügyekben elítéltek jelentős hányada „pakisztáni és/vagy muzulmán”. (A választ erre a kérdésre persze csak a multikulti agymosáson átesett szerencsétlenek nem képesek megadni.) Az oxfordi bűnbanda tagjai közül ketten kelet-afrikai származásúak, öten pedig pakisztániak.
A gyermekvédők jelentésükben rámutatnak: a hatóságoknak sokkal előbb kellett volna cselekedniük, ezen kívül pedig a nyomozás során is súlyos hibák történtek. A dokumentum megállapítja: az áldozatul esett lányoknak nem hitték el, amit mondtak, részben azért, mert „koraéretteknek és kezelhetetleneknek” tartották őket. Ráadásul a bűnbanda karmai közé került gyerekek egyre inkább tehetetlennek bizonyultak a fokozódó erőszak és durvaság hatására, ugyanakkor megrendült az ügyben feljelentést tevő szülők bizalma is a nyomozó hatóságokban is, miután a bizonyítékok nagy részét a vizsgálat során visszavonták.
Az egyik lány, aki 13 éves volt, amikor a bűnbanda karjaiba került, a következőképpen nyilatkozott: „Felnőttként visszatekintve, azt kell mondjam, undorító volt, amit velünk műveltek.” A lány elmondta, hogy nem csupán megverték, de heroint is adtak neki. Csakhogy a hatóságoknak az ő vallomása nem volt elég, mint ahogyan más áldozatoké sem, mert „problémás, agresszív lányoknak” tartották őket. A bűnözők a „szociális hivatal előtt, a Cowley Roadon szedték fel a lányokat, ami elég sokatmondó tény”- utalt óvatosan a gazemberek származására az egykori áldozat.
Az oxfordi vallás csoportok is nyilatkozatot adtak ki az ügyben. „Teljesen világossá kívánjuk tenni, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolása egy rémisztő és gonosz bűncselekmény, amely szemben áll a hittel és a mi vallási tanításainkkal” – szögezik le a vallási vezetők állásfoglalásukban.
Zoom
Sara Thornton (balra) és Joanna Simons - mulasztásos bűnsegédlet
Kelet-Oxford parlamenti képviselője, Andrew Smith független vizsgálóbizottság felállítását követelte a kormánytól. Nicky Morgan, oktatási miniszter nem tudott választ adni a nyomozásra vonatkozó kérdésre. De azt maga is elismerte, hogy további vizsgálatra van szükség.
Sara Thornton, a Thames Valley Police főrendőre ismételten elnézést kért az áldozatoktól és azok családjától. „Szégyellhetjük magunkat a gyermekvédők jelentésében felsorolt hibák miatt, de mindent megteszünk azért, hogy hasonló esetek soha többé ne fordulhassanak elő” – jelentette ki a főrendőr. Ugyanakkor a nyomozás során elkövetett hibákért egyetlen rendőrt sem vontak felelősségre, Sara Thornton pedig március végén jutalmazásra is számíthat: a rendőrfőnököket tömörítő National Police Chiefs' Council vezetője lesz.
Jim Leivers, Oxfordshire Megye Tanácsának a gyerekekért, az oktatásért és a családokért felelős igazgatója is beismerte, hogy számos hibát követtek el a hajmeresztő ügy felgöngyölítése során, és már sokkal korábban is véget lehetett volna vetni a borzalmaknak. A megyei tanács elnöke, Joanna Simons ugyanakkor jelezte: a felszólítások ellenére sem hajlandó lemondani a posztjáról. Az Oxfordi Városi Tanács állásfoglalásában szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a „lányokat éppen azok az emberek és szervezetek hagyták cserben, akiknek illetve amelyeknek meg kellett volna védeniük őket”.
Perge Ottó - BBC nyomán