Eltávolítják a Germanwings légitársaság hirdetéseit a londoni metróból, mert a plakátokon szereplő szöveg ijesztővé vált a keddi légiszerencsétlenség után.
"Készülj fel a meglepetésre!" - állt azokon a Germanwings-plakátokon, amelyet a Metro beszámolója szerint a légitársaság kérésére eltávolítják többek között a londoni metróból is. A metrókocsikban és a megállók tucatjaiban is látható hirdetésekben a 29 fontos németországi repülőjegyekre hívták fel a figyelmet.
Zoom
A Germanwings a keddi, 150 ember életét követő tragédia után állítólag szinte azonnal felvette a kapcsolatot a londoni metrót üzemeltető Transport for Londonnal. A társaság szóvivője a Metrónak azt mondta, 65 digitális reklámot egy órán belül eltávolítottak, és folyamatban van a plakátok leszedése is 17 állomáson.
A légitársaságnál a lapnak azt mondták, további intézkedésig átmenetileg minden marketingtevékenységet felfüggesztenek a Nagy-Britanniában és eltávolítják a plakátokat és online hirdetéseket is.
A pilóták pszichológiai tesztjei nem sokat érnek
Pilóták és pszichológusok szerint nincs biztos módszer annak garantálására, hogy a Germanwings társaság A320-as járatához hasonló incidens, azaz a pilóta öngyilkossága ne forduljon elő újra.
Lelki betegségre utaló információkat tártak fel a lezuhant Germanwings-járat másodpilótája, Andreas Lubitz düsseldorfi lakásában tartott házkutatáson. A Bild című német hírlap arról számolt be, hogy Lubitz 2009-ben súlyos depresszióban szenvedett, pszichiátriai kezelést kapott, és azóta is különleges és rendszeres kezelésben részesült.
Ennek hatására felmerült a pilóták mentális állapotának és stressz-szintjének szigorúbb ellenőrzése a jövőben. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) azt javasolta, hogy aki depresszióban szenved, ne vezethessen repülőgépet. Ugyanakkor a szervezet repülőorvosi útmutatójában az szerepel, hogy a pilóták pszichológiai tesztjei ritkán érnek bármit is és nem megbízhatóak a zavart elmeállapot megállapításában.
Több ázsiai légitársaság szigorú orvosi vizsgálatoknak veti alá pilótajelöltjeit, amelyek része a pszichológiai felmérés. Továbbá a pilótáknak évente meg kell ismételniük az orvosi vizsgálatokat, amelyek során mindig ellenőrzik elmeállapotukat. A légitársaságok megjegyezték, hogy amennyiben szükséges, a repülőgépek vezetői tanácsadást is kérhetnek.
A probléma az, hogy nem mindenki akar beszélni a lelkét nyomó dolgokról, méghozzá két okból: nem akarják, hogy feletteseik bevonják repülési engedélyüket, hiszen így elveszítenék munkájukat; nem akarnak olyan környezetben dolgozni, ahol a kollégák jelentéseket tesznek egymásról, ha valamelyiküket lelki problémák gyötrik. A légitársaságok ugyanis arra biztatják alkalmazottaikat, hogy jelentsék, ha valami gyanúsat tapasztalnak kollégáiknál.
David Powell, a repülőorvosi tudomány szakértője szerint az elmúlt húsz évben tíz olyan baleset volt, amely egészségügyi problémákhoz köthető. Szerinte nem lehet biztosan megállapítani, mikor fogja valaki a gépet szándékosan katasztrófához vezetni.
Több légitársaság változtatott szabályzatán, és kötelezővé tette, hogy mindig a személyzet két tagja tartózkodjon a pilótafülkében. Ez az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei terrortámadás óta bevett gyakorlat. "Sohasem szabad egyedül hagyni valakit - talán ez az öngyilkosság megakadályozására alkalmazható legjobb módszer" - vélekedett Tony Catanese klinikai pszichológus.
A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülőgépet kedd délelőtt a pilóta feltételezések szerint szándékosan a hegyoldalnak vezette a francia Alpokban.
(MTI - HVG nyomán)