A legfrissebb, 2013-as eurostatos adatok alapján az első gyermeküket világra hozó anyák 51,2%-a járt 20-as, 40,6%-a 30-as éveiben.
Az unió országaiban az első gyermeküket átlagosan 28,7 éves korukban szülték meg az anyák, az egyes országok között azonban jelentős eltérések vannak. Míg az első gyermeknek átlagosan legfiatalabban Bulgáriában (25,7 év) és Romániában (25,8 év) adnak életet az anyák, addig a leginkább Svájcban (30,4 év), Spanyolországban (30,4 év) és Olaszországban (30,6 év) tolódott ki az első gyermek megszülésének időpontja.
Magyarországon viszonylag fiatalon, átlagosan 27,7 évesen szülnek először a nők. Az alacsony átlagban szerepet játszik, hogy a tizenéves (20 év alatti) anyák aránya magas nálunk, 11 százalék, ebben csak "rekorder" románok - pontosabban romániai cigányok - (15,6%) és a második bolgárok - pontosabban bulgáriai cigányok - 14,7%) előznek meg minket. Eközben az olasz nők 1,8%-a, a szlovén nők 1,9%-a szül csak tizenéves korában.
Zoom
Az Eurostat alábbi térképén minél sötétebb az adott ország színe, annál idősebben szülik meg a nők az első gyermeküket (pedig a valóságban - bőrszín tekintetében - pontosan fordított a helyzet), a táblázatban pedig a részletes adatok között lehet böngészni.
Zoom
(Portfolió nyomán)