3 hónap alatt 4450 vásárlót veszített el a Magyar Nemzet, ami 13,4 százalékos csökkenésnek felel meg - derül ki a legfrissebb adatokból.
A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb, második negyedévre vonatkozó adatai szerint a Magyar Nemzet átlagosan naponta 28 679 példányt tudott értékesíteni, ami 13,4 százalékkal kevesebb az első negyedévinél.
Előző év azonos időszakához képest 23,6 százalékkal esett vissza az értékesítés, vagyis egy év alatt vásárlóinak közel negyedét elveszítette a lap. Ezzel pedig negatív értelemben kiemelkedett az általunk vizsgált nyomatott lapok köréből - írja az mfor.hu. Negyedéves és éves bázison sem szenvedett el ilyen nagy visszaesést egyetlen lap sem.
A politikai-közéleti napilapoknál maradva megállapítható az is, hogy sem a Népszava, sem pedig a Népszabadság nem remekelt. Előbbinél 3 hónap alatt 5, egy év alatt pedig 9,5 szzalékkal csökkent az értékesített példányok száma. A Népszabadság ugyanakkor ennél valamivel kevesebbel megúszta: az átlagosan eladott 40 653 példány az első negyedévhez viszonyítva 2,6, előző évhez mérten pedig 6,7 százalékkal jelent kevesebbet. (A Magyar Hírlap és a Napi Gazdaság nem auditáltatja magát.)
A Figyelő beindult
A közéleti-gazdasági hetilapok közül úgy tűnik, a Figyelő kezd kimászni a gödörből, hiszen az első negyedév után most a másodikban is növekedést értek el. Az átlagosan eladott 8167 példány 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévit és 13,5-lel az egy évvel korábbi teljesítményt.
A HVG, a Heti Válasz és a 168 óra azonban egyaránt jelentős mínuszokat kénytelen elkönyvelni. Éves bázison a legnagyobb visszaesés a Heti Válaszhoz köthető, 9,2 százalékos, miközben három hónap alatt 5,4 százalékkal maradt el az átlagos eladás. A HVG 35 689 darabos átlagos heti értékesítése 4,3 százalékos csökkenés az első negyedévhez képest és 9 százalékos az előző évi állapothoz viszonyítva. A 168 óra átlagos értékesítése ugyanakkor 6,7 százalékkal esett vissza negyedéves és 8,6-tal éves bázison.
A pletykalapok kellenek
A színes napi-, női- és pletykalapokat vizsgálva megállapítható, hogy a pletykalapokra vevők a magyarok. A Bestből és a Storyból is egyaránt többet tudtak már eladni, mint egy évvel ezelőtt, előbbinél 10,4, a Storynál pedig 6,7 százalékos a növekedés mértéke. Igaz ugyanakkor, hogy az első negyedévhez képest 3 százaléknál nagyobb visszaesést volt kénytelen elkönyvelni mindkét pletykalap. A HOT!-nak azonban továbbra sem megy, hiszen 1,4 százalékos a mínusz negyedéves és 7,1 százalékos éves bázison.
A második negyedévben a női lapoknak sem ment túl jól. A Kiskegyed 190 416 darapos átlagos értékesítése 0,6 százalékkal kevesebb az első negyedévinél és 0,1-gyel az előző évinél. A Nők lapja esetében a visszacsúszások 1,9 és 1,1 százalékos mínuszt jelentenek.
Nem megy jól a vasárnapi lapoknak
A nyomtatott lappiac nehézkes helyzetére még rátett egy lapáttal a vasárnapi boltzár a hét utolsó napján megjelenő kiadványok esetében. A második negyedévben a Vasárnapi Blikk volt a legnagyobb vesztes, hiszen 3 hónap alatt 9, egy év alatt pedig 15,8 százalékkal esett vissza az átlagosan értékesített példányszám a MATESZ adatai szerint. Így már "csak" 89 247 darabos az átlagos eladás, miközben egy éve még bőven 100 felett volt.
A Vasárnap Reggel 46 069 darabja 4,2 százalékkal kevesebb az első negyedévinél és 14,7-tel az egy évvel korábbi adatnál.
Ennél viszont sokkal kisebb "veszteséget" volt kénytelen elszenvedni a Vasárnapi Hírek, hiszen amellett, hogy éves bázison "csupán" 4,6 százalékos a mínusz, az első negyedévinél 0,2 százalékkal több a most közölt 20 778 darabos átlagosan eladott példányszám. A Vasárnapi Bors az első negyedévhez képest szintén jelentős mértékben esett vissza, 8,9 százalékkal, az átlagosan eladott 47 824 lap ugyanakkor 1,3 százalékkal kevesebb az előző évinél.
(mfor.hu)