Jézus nem zsidó és nem magyar, hanem dák volt, és a mai Románia területén született – állítja a Nemzetközi Dákológiai Kongresszusra írt brosúrájában Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori hírhedt polgármestere. Szerinte a Jézus származásával kapcsolatos igazságot a Vatikán alagsoraiban rejtegetik. Funar szerint egyébként az egész emberi civilizáció román termék - szúrta ki a Mandiner a Főtér.ro-n. Igaz, még a múlt héten, de a nagy városvezető felfedezése annyira korszakalkotó, hogy e kis késés miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy megfosszuk tőle azon olvasóinkat, akik eddig még nem ismerhették meg az Igazságot.

Gheorghe Funar, aki 1992-2004 közt volt Kolozsvár hírhedten magyarellenes, a főtéri kukákat is román nemzetiszínre festető polgármestere, részt vett az idei Nemzetközi Dákológiai Kongresszuson júliusban Oláhbodzán (románul Buzau). A rendezvényt Napoleon Savescu, egy Egyesült Államokban élő román orvos találta ki tizenöt évvel ezelőtt. Azóta minden évben összegyűlnek a "szakemberek", hogy megvitassák "kutatásaik" legújabb eredményeit, amelyek annak az alapgondolatnak a finomításai, hogy a román nép ősei a dákok, a rómaiaknak pedig semmilyen szerepük nem volt a mioritikus nép kialakulásában.
Gheorghe Funar egy 32 oldalas brosúrában ismerteti a Jézus dák származásával kapcsolatos elméletét. A Biblia és különböző román szerzők több mint harminc kötetének tanulmányozása alapján Funar arra a következtetésre jut, hogy Isten fia a jelenlegi Románia területén született.
Véleménye szerint a Jézus származására vonatkozó igazságot – amely nem más, mint a géta–dák nép történelmének egyik fejezete –, a Vatikán alagsoraiban rejtegetik a keresztény egyház vezetői.
"Kétezer év után, a Géta–Dák Nép és az Emberiség Igazi Történelmét meghamisító emberek megpróbálják titokban tartani Isten Fiának Igazi Életrajzát is. Azt remélték, hogy az Igazság soha nem derül ki. Az Elsődleges Nép, a Géta–Dák Nép Igazi Történelme, Igazi egyistenhitű Vallása és Isten Fiának Igazi Életrajza nem rejtegethető és hamisítható a végtelenségig" – írja könyvében Funar, aki újabban szinte minden szót nagybetűvel ír.
Gheorghe Funar egyébként rendszeresen ír rövidebb elemzéseket, amelyekben arról értekezik, hogy az emberi civilizáció a jelenlegi Románia területén alakult ki, az emberi kultúra alapja pedig az Elsődleges Nép, vagyis a dákok.
A mioritikus nép elképzelése egy kisbárányról és három pásztorról szóló román balladából ered (Miorita; A kisbárány), amelyben két pásztor, akik közül legalább az egyik magyar, orvul meg akarja gyilkolni moldovai társát, de az mitikus módon értesül a tervről és megmenekül. Lucian Blaga költő-filozófus alkotta meg a mioritikus térről szóló elméletét, amely szerint a román nép egy dombokból és síkságokból álló harmonikus tájon született, melyből szinte mitikus lelki kiegyensúlyozottsága következik. Mindez az ősi ellenségnek tekintett magyarokkal szemben fogalmazódott meg, akik lelki élete – abból adódóan, hogy többségükben a sík pusztán élnek – egyhangú és "lapos".
Funar elképzelése, úgy tűnik, részint ellentétben áll a dákoromán elmélettel, amely szerint a román nép a rómaiakkal keveredő dákok utódai. A történettudomány szerint azonban a pásztorkodó román nép a Balkánról húzódott fel a középkor folyamán, Erdélybe pedig a tatárjárás után telepítették be az első csoportokat.