Margarin kontra vaj, mangalica helyett házi sertés, koleszterinnövelő tojás - az elmúlt évtizedekben sok tévhitet próbáltak tudományosan megalapozott állításként feltüntetni, ezért halt ki majdnem a hazai mangalicaállomány a nyolcvanas évek végén, és fordítottak hátat az emberek a vajnak vagy a tojásnak.
Zoom
Nemrégiben a szalonna is támadásnak volt kitéve, mondván, hogy a füstölt húsokkal együtt rákkeltő lehet. Ami biztos, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába voltak nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek a sok szalonnafogyasztástól.
Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó savat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.
Az érmelléki Érmihályfalván hagyománya van a szalonnaszemlének. A partiumi település vásárszövetséget kötött több településsel. A szövetség célja, hogy bemutassa egy-egy régió és település finomságait.
„Ezekkel a találkozókkal meg szeretnénk találni azokat a gazdákat, akik olyan formában tudják a gasztronómiai termékeket előállítani, mint annak idején a nagyanyáink tudták” – nyilatkozta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Nyakó József polgármester.
(Híradó nyomán)