Tim Berners-Lee 27 évvel ezelőtt megalkotta az internetet, hogy a tudósok könnyebben találjanak meg bizonyos információkat. Mára azonban a tudás mellett a kommunikáció és a kereskedelem legerősebb platformjává lépett elő. Ez azonban nem egészen az, amit ő megálmodott.
Az internet feltalálójának elképzelése szerint nem szabad, hogy a net központilag irányított legyen, vagy hogy kémkedjenek a felhasználók után – ez derült ki azon a San Francisco-i konferencián, melyen a New York Times beszámolója szerint a világ tech-vezérei arról beszélgettek, hogyan lehetne a világháló sokkal decentralizáltabb és jóval kevésbé cenzúrázott hely.
Tim Berners-Lee szerint jelenleg az emberek kontrolláltan láthatják a tartalmakat, ami egy sor más, nem kívánatos mellékhatással jár együtt. Ilyen a kémkedés, de ide sorolhatnánk az oldalak blokkolását és a tartalmak újraosztását is, ami végül a rossz honlapokra tereli az embereket. A net atyja szerint mindez abszolút aláássa azt az alapelvet, hogy a világháló célja az emberi teremtés támogatása.
Az internet kitalálója aggályosnak tartja a sok hirdetést, valamint azt is, hogy a felhasználók inkább megalkusznak csak azért, hogy ingyen kapják a tartalmat, nem is sejtve, mi történik a színfalak mögött az adataikkal.
(HVG nyomán)