Izraelnek bocsánatot kell kérnie Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Twitter-üzenete miatt, amelyben méltatta Donald Trump amerikai elnök tervét, hogy falat épít a mexikói-amerikai határon - mondta Luis Videgaray mexikói külügyminiszter hétfőn. A miniszter országa elleni “agressziónak” nevezte az izraeli kormányfő kijelentéseit.

Minden értelmesebb élőlény számára egyértelmű az önvédelem szükségessége - az izraeli kormányfő itteni fajtársai nem tartoznak bele ebbe a körbe
”Trump elnöknek igaza van. Én falat húztam Izrael déli határán. Ez minden illegális bevándorlást megállított. Nagy siker. Nagyszerű ötlet” – írta korábban Netanjahu a Twitteren.
Az izraeli kormány szombaton, Mexikó tiltakozását követően igyekezett árnyalni Netanjahu üzenetét, azt állítva, hogy a kormányfő mindössze a zsidó állam biztonsági téren szerzett különleges tapasztalataira utalt, és nem kívánt állást foglalni a mexikói-amerikai kapcsolatokban.
Videgaray szerint ez a magyarázat nem kielégítő, az izraeli kormánynak tisztáznia és “korrigálnia” kell álláspontját. ”Megkérdezném Netanjahu kormányfőtől, hogy Trump elnök mit mondott, hány falat kíván emelni. Nyilvánvaló, hogy a Mexikóval kapcsolatos viszonyra utalt, tehát legyünk komolyak, és vállaljuk a felelősséget azért, amit mondunk. Egy bocsánatkérés (…) úgy gondolom, helyénvaló volna ebben az esetben” – jelentette ki Videgaray, aki szerint Izrael Mexikó “közeli barátja”.
“Teljességgel érthetetlen, hogy (Izrael) miniszterelnöke ilyen módon fejezze ki magát” – hangsúlyozta a mexikói külügyminiszter, és hozzáfűzte, hogy országa ezt a megnyilvánulást “agressziónak tekinti”.
(MTI nyomán)