A Facebook élesítette legújabb álhírgyomláló intézkedését az amerikai felhasználók körében. A közösségi oldalra megérkezett
a kétes hitelességű hírekre figyelmeztető "vitatott" (disputed) címke.
Zoom
A felhasználók mostantól jelenthetik azokat a híreket, amelyek szerintük szándékosan hamisak vagy félrevezetők. A jelentett tartalmakat ezután egy külsős nonprofit hálózat, az újságíró csoportokból álló International Fact-Checking Network (IFCN) vizsgálja meg.
Ha a vizsgálat során megtévesztőnek minősítik a jelentett bejegyzést, az utána piros felkiáltójellel kiemelt „Disputed by 3rd Party Fact-Checkers" címkét kap, ez jelzi, hogy a tényszerűséget ellenőrző független bírák szerint is megkérdőjelezhető a hír igazságtartalma. A címke mellett az is megjelenik, hogy pontosan melyik szervezet döntött így.
Ha egy felhasználó ilyen jelzésű hírt akar továbbosztani az oldalon, a rendszer üzenetben hívja fel rá a figyelmet, hogy álhírt oszthat tovább.
Az ilyen tartalmak jelentése is egyszerűbbé vált, a felhasználó adott bejegyzés jobb felső sarkából hívhatja elő a menüt, ahol a bejegyzés jelentése alatt külön opciót választhat a hamis hírekhez.
Zoom
Korábban arról is beszélt a közösségi óriás, hogy a vitatott híreket hátrányban részesíti majd a hírfolyam algoritmusa, így kevesebb lesz az esélye annak, hogy azok felbukkannak más felhasználók folyamában. Ezzel terjedésük ugyan nem állítható meg, de jelentős mértékben lassíthatja.
A Recode értesülései szerint viszont akár több napba is telhet, mire egy jelentett hír megkapja a címkét, addig pedig körbejár a tartalom. Ezen a problémán valószínűleg még dolgozni fog a Facebook csapata.
(Origó nyomán)