Kötelező szervizdíjat vezetne be a vendéglátásban a szállodák és éttermek szövetsége. Több helyen már most is működik ilyen, általában az elegánsabb, drágább éttermekben. Nagyjából akkora lenne a mértéke – 8-15 százalék – mint amennyi borravalót adni szoktak a vendégek. Azt mondják, így ez legális pénzmozgás lenne, és ezzel nőhetnének a fizetések. Már korábban is felmerült hasonló, akkor nem lett belőle kötelező szabály.
Csaknem 15 éve nyitott meg a Híradóban bemutatott egyik vendéglő Sopron külterületén. Jelenleg 10-en dolgoznak ott, de bármikor tudnának új embereket felvenni. A kereskedelmi igazgató azt mondta: folyamatos bérfejlesztéssel igyekeznek megtartani a munkaerőt, ezért már a szervizdíj bevezetésén is elgondolkoztak.
A szervizdíj bent van a számla végösszegében, egy fix összeg. Természetesen ehhez ugyanazt a minőséget kell nyújtani minden vendéglátóegységnek, mintha borravalóért dolgozna a felszolgáló – magyarázta Major Vilmos.
Zoom
Illusztráció (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Szerintem a borravaló akkor jár, ha jó a kiszolgálás. Ezért adható csak. Ha nem jó a kiszolgálás, akkor nem is adunk borravalót – mondta egy osztrák vendég.
Van viszont, aki kifejezetten ellenzi az ötletet.
Számomra ez már erőszakos vendéglátásnak minősülne. Akkor inkább építsék be a számlába, adjanak drágábban valamit. Úgyis én döntöm el, hogy beülök, vagy sem. De ha rám erőszakolják, hogy jutalmazzak, az nem működik – emelte ki Oszlóci Sándor.
Mindenki részesül belőle
Az egyik budapesti étteremben a nyitás óta 10 százalékos szervizdíjjal dolgoznak. Az ügyvezető szerint ez egyre elterjedtebb a fővárosi vendéglátóhelyeken, különösen ahol sok a külföldi vendég. Az étteremben csaknem 40 főt foglalkoztatnak, akik a bérükön felül részesednek a szervizdíjból.
A szervizben résztvevő kollégák nagyobb mértékben részesülnek a szervizdíjból, tehát a felszolgáló, az üzletvezetők magasabb százalékot kapnak, míg a konyhai dolgozók alacsonyabbat. De mindenki kap belőle, ami motiválja az egész személyzetet. Az egész csapatnak a munkájára szükség van ahhoz, hogy egy jó eredményt tudjunk elérni és a vendégek elégedetten távozzanak – magyarázta Spák Rajmond.
Segíthetne a munkaerőhiányon
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a szervizdíj kötelező bevezetését szorgalmazná minden hazai vendéglátóipari egységben. Szerintük ez – a jövő évi áfacsökkenéssel együtt – segítene a munkaerőhiányon és az ágazat is fehéredne.
2018. január 1-től újabb áfacsökkentés lesz. Öt százalékos áfa terheli majd a vendéglátást négy százalékos marketing különadóval. A kettő együttes hatása, az áfacsökkentés és a kötelező szervizdíj bevezetése egy nagyon jó alapot teremtene arra, hogy rendezzük a béreket és haza tudjunk külföldről csábítani olyan embereket, akik az elmúlt években eltávoztak – hangsúlyozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnöke.
Még mérlegelik
A szövetség szerint a szervizdíj bevezetése 190 ezer, a vendéglátásban dolgozó ember megélhetésén javítana. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: a kezdeményezést a Magyar Turisztikai Ügynökség mérlegeli.
(Híradó)