Heten vannak - legalábbis a hongkongi South China Morning Post szerint. Az első helyen természetesen maguk a kínaiak. Akik tavaly 122 millióan mentek külföldre mint turisták - minden rekordot megdöntve ezzel.
Bár a döntő többséggel semmi baj sincs, de nem véletlenül panaszkodnak rájuk külföldön. Például azért, mert a repülőtéren csapatostul rohamozzák meg a pultokat nem épp udvariasan törekedve a cél felé. Mindenütt dohányoznak és mindenütt fényképeznek. És igen, mindenütt vizelnek is- nem tisztelve a műemlékek környékét sem. Ezzel együtt ők mentik meg a turizmust olyan helyeken, ahova sokan nem szívesen látogatnak el manapság. Például Egyiptomban, Tunéziában vagy Törökországban, ahol oly sok merénylet volt, hogy a tapasztaltabb turista nemzetek inkább másutt töltik a nyarat. Nem úgy a kínaiak, akik csak az árakat nézik külföldön is éppúgy, mint otthon.
Zoom
A második helyen a britek állnak, akik kulturált úriemberek mindaddig, amíg nem isznak. Akkor viszont itt a világvége. A Baleár-szigeteken alkoholtilalmat vezetnek be a repülőtereken, és arra kérik a légitársaságokat is: ne áruljanak szeszt a gépek fedélzetén. A fő ok: a fapadosokon érkező brit turisták. Akik aztán verekednek, vagy éppen nyilvánosan szerelmeskednek. Hvar szigetén Horvátországban 700 eurós büntetést vezettek be a randalírozó turistákkal szemben, akiknek a többsége a brit szigetekről érkezik.
A harmadik náció a South China Morning Post listáján a német. Mi a baj Európa legnagyobb turista nemzetével, mely a fegyelmezettségéről híres. Miért utálják őket? Mert állandóan reklamálnak! Ők azok, akik elolvassák a szolgáltatóval kötött szerződést és követelik annak szó szerinti betartását. Ha az étteremben étel érgezést kapnak, akkor nem maradhat el a kártérítési per. Ha a szállodában nincs tengerre néző erkély, pedig azt hirdették meg, akkor máris indul a jogi eljárás. Szabály az szabály - mondják a németek, akik előszeretettel látogatnak épp azokba az országokba, ahol híresen lezserek az emberek .
Zoom
A negyedik helyezett az amerikai turista, aki azt hiszi, hogy mindenütt Amerika van! Ha pedig nincs, akkor a pénzével hadonászik: követelve, hogy kapja meg ugyanazt, mint Texasban. De akkor miért látogat külföldre? Mindenesetre az amerikai turisták látványosan tesznek a helyi kultúrára. Aztán pedig csodálkoznak, hogy nem épp népszerűek.
Ötödik az izraeli turista, aki nagyon hasonlít az amerikaihoz. Abban is, hogy előszeretettel kábítószerezik külföldön. Otthon esetleg attól tart, hogy megszólják, de külföldön nem fogja vissza magát. Csakhogy megfeledkezik arról, hogy az okostelefonok korában nincs már külföld. A randalírozó turistákat a fogadó országok szolgáltatói szívesen teszik fel a világhálóra - elrettentő példaként.
Zoom
A hatodik problémás turista nemzet az orosz. A világtól sokáig elzárt oroszok valamiért azt hiszik, hogy mindenütt lenézik őket. Ezért aztán ők is úgy viselkednek, mint akik fittyet hánynak a vendégfogadó országok szokásaira. Amikor az olajár esése a padlóra vitte a rubelt, akkor kezdtek elmaradni az orosz turisták. Kezdetben ennek sok helyen még örültek is. Ma kezd változni a vélemény: hiányoznak az oroszok, akik sokat isznak, de nagyvonalúan fizetnek. És ekkor jutunk el a South China Morning Post hetedik pontjához. Ki a legrosszabb turista?
A hazai vendég! Thaiföldön vagy Görögországban a hotelek rosszul vannak, ha belföldi turistát látnak. Ugyanolyan problémásak, mint a külföldiek, de egyáltalán nem nagyvonalúak. Fogukhoz verik a garast és egyáltalán nem hagyják magukat átverni. A legrosszabb turista tehát a hazai- legalábbis a South China Morning Post szerint, mely összeállítást szentelt a témának. Ami nem is csoda, hiszen immár a kínai a világ legnagyobb turista nemzete: tavaly 122 millióan jártak külföldön, de idén minden bizonnyal megdől ez a rekord is.
(HVG - South China Morning Post)