Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban18:22 Törökországból egészen Lengyelországig jutott kamionnal egy 34 egyedes sáskarakomány17:40 "Sikeres vértanúműveletet" hajtottak végre Mogadishuban17:21 Berlinben vaddisznó orozta el egy nudista férfi számítógépét (16+)
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Lapszemle :: :: Hozzászólások

Sértő Kálmán indulása

Reklám

Sértő Kálmán költőt Sinka István és Erdélyi József mellett tartja számon a népi írói mozgalommal foglalkozó szakirodalom. A fiatalon elhunyt költőről minden életrajzban azt olvassuk, hogy 1932-ben robbant be az irodalmi életbe, amikor előbb Féja Géza, majd Hatvany Lajos és Földi Mihály mutatta be néhány versét a Szabadság, majd a Társadalmunk és a Pesti Napló hasábjain. Sértő Kálmánra azonban már korábban felfigyeltek a szerkesztők, méghozzá egy vidéki napilapban. A költőt tehát nem a fővárosban fedezték fel, hanem abban a városban, ahol katonáskodott.
Zoom
Karácsonyra érdekes újságcikkel lepett meg egy ismerősöm, aki szintén e-mailben kapta egy ismerősétől a Sértő Kálmánról szóló régi cikket. Mivel a rövid írás fontos irodalomtörténeti adalék, úgy gondoltam, megosztom az olvasókkal.
A Dunántúl című napilap 1930. február hetedikén megjelent számában, az ötödik oldalon olvasható az alábbi cikk: „Egy pécsi honvéd versei”. Az említett pécsi honvéd neve: Sértő K. Zoltán. Nem tévedés, Sértő Kálmánról van szó, aki abban az időben a Sértő Kálmán Zoltán nevet viselte.
A Dunántúl című lap a két világháború közötti vidéki lapok közül az egyik legjelentősebb volt. A Katolikus Lexikon szerint az 1911-ben alapított, s 1944 november végéig működő újság „a legjobb vidéki lapok közé tartozott, szorosan kötődött a katolikus Egyházhoz”, s „visszavágott a vallást ért bármilyen sérelemmel szemben, állandóan vitázott a szabadgondolkodókkal”.
Sértő Kálmán első versei tehát nem pesti lapokban, hanem egy pécsi katolikus napilapban jelentek meg, méghozzá több mint két évvel a fővárosi bemutatkozás előtt. A cikk idézi Sértő egyik, később igencsak híressé vált, manapság is sokat idézett versét. Az „Utolsó roham” című vers korábbi verzióját olvassuk a cikkben „Mikor rohamra megyünk” címmel. Érdemes összevetni a két szöveget, ismereteim szerint az ősverzió nem lelhető fel Sértő összegyűjtött versei között.
Zoom
A bemutató cikk ezekkel a szavakkal zárul: „Érdemes volna Sértő K. Zoltánnal foglalkozni. Egy füzetre való versével, ha nem is nyeri el a babért, mindenesetre megérdemli a dicsőséget.”
Kérdés, a Dunántúl bemutató cikke után miért nem figyelt fel Sértő Kálmánra a fővárosi sajtó. S az is kérdés, a népi mozgalommal foglalkozó irodalomtörténészek miért feledkeztek meg a Dunántúl cikkéről. Az 1972-ben megjelent „A népi írók bibliográfiája” sem ismeri a Dunántúl bemutató írását, holott a szemlézett lapok között a Dunántúl is szerepelt. Talán Sértő akkori névhasználata (Sértő K. Zoltán) tévesztette meg a kutatókat?
B. - Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready