Bezár!
2021. április 13., kedd, Ida, Béla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:48 Az összes iskolát bezárják Kanada legnépesebb tartományában09:25 Őrizetbe vették a legrégebbi fehérorosz ellenzéki párt vezetőjét09:07 Az "oltakoztatottak" körében terjed igazán a dél-afrikai variáns Izraelben09:02 272 beteg halt meg, 2837-tel nőtt a fertőzöttek száma08:36 Pechje volt a szökni próbáló minnesotai négernek: sokkoló helyett a fegyverét használta a rendőrnő08:22 Először lesz női főszerkesztője a Reutersnek08:09 Washington megállapodott három országgal határellenőrzésük fokozásáról07:55 Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet észleltek07:45 A Johnson & Johnson megkezdte vakcinájának európai szállítását07:32 Putyin: Moszkva kész a nemzetközi együttműködésre a világűrben06:48 Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra21:42 Kisfiút rendelt magának egy gyömörei pedofil21:23 WHO: korántsem ért véget a járvány21:05 Szivárványcsalád amerikai módra: egy szülő pert indított, hogy összeházasodhasson a saját gyermekével20:57 Teszthamisítókra csaptak le Romániában
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Lapszemle :: :: Hozzászólások

Sértő Kálmán indulása

Reklám

Sértő Kálmán költőt Sinka István és Erdélyi József mellett tartja számon a népi írói mozgalommal foglalkozó szakirodalom. A fiatalon elhunyt költőről minden életrajzban azt olvassuk, hogy 1932-ben robbant be az irodalmi életbe, amikor előbb Féja Géza, majd Hatvany Lajos és Földi Mihály mutatta be néhány versét a Szabadság, majd a Társadalmunk és a Pesti Napló hasábjain. Sértő Kálmánra azonban már korábban felfigyeltek a szerkesztők, méghozzá egy vidéki napilapban. A költőt tehát nem a fővárosban fedezték fel, hanem abban a városban, ahol katonáskodott.
Zoom
Karácsonyra érdekes újságcikkel lepett meg egy ismerősöm, aki szintén e-mailben kapta egy ismerősétől a Sértő Kálmánról szóló régi cikket. Mivel a rövid írás fontos irodalomtörténeti adalék, úgy gondoltam, megosztom az olvasókkal.
A Dunántúl című napilap 1930. február hetedikén megjelent számában, az ötödik oldalon olvasható az alábbi cikk: „Egy pécsi honvéd versei”. Az említett pécsi honvéd neve: Sértő K. Zoltán. Nem tévedés, Sértő Kálmánról van szó, aki abban az időben a Sértő Kálmán Zoltán nevet viselte.
A Dunántúl című lap a két világháború közötti vidéki lapok közül az egyik legjelentősebb volt. A Katolikus Lexikon szerint az 1911-ben alapított, s 1944 november végéig működő újság „a legjobb vidéki lapok közé tartozott, szorosan kötődött a katolikus Egyházhoz”, s „visszavágott a vallást ért bármilyen sérelemmel szemben, állandóan vitázott a szabadgondolkodókkal”.
Sértő Kálmán első versei tehát nem pesti lapokban, hanem egy pécsi katolikus napilapban jelentek meg, méghozzá több mint két évvel a fővárosi bemutatkozás előtt. A cikk idézi Sértő egyik, később igencsak híressé vált, manapság is sokat idézett versét. Az „Utolsó roham” című vers korábbi verzióját olvassuk a cikkben „Mikor rohamra megyünk” címmel. Érdemes összevetni a két szöveget, ismereteim szerint az ősverzió nem lelhető fel Sértő összegyűjtött versei között.
Zoom
A bemutató cikk ezekkel a szavakkal zárul: „Érdemes volna Sértő K. Zoltánnal foglalkozni. Egy füzetre való versével, ha nem is nyeri el a babért, mindenesetre megérdemli a dicsőséget.”
Kérdés, a Dunántúl bemutató cikke után miért nem figyelt fel Sértő Kálmánra a fővárosi sajtó. S az is kérdés, a népi mozgalommal foglalkozó irodalomtörténészek miért feledkeztek meg a Dunántúl cikkéről. Az 1972-ben megjelent „A népi írók bibliográfiája” sem ismeri a Dunántúl bemutató írását, holott a szemlézett lapok között a Dunántúl is szerepelt. Talán Sértő akkori névhasználata (Sértő K. Zoltán) tévesztette meg a kutatókat?
B. - Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready