Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Elmarad a Triatlon Nagyhét és a világkupa-verseny Tiszaújvárosban22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A „pokol kapui sem vesznek erőt rajta”? Végóráit éli a keresztény Európa

Reklám

Az európai kereszténység haldoklik. Ezt az elkeserítő tényt egy nemrég napvilágra került, 2014 és 2016 között készített felmerések eredményei is megerősítik. A 21 európai országban végzett felmérés adatai szerint a 16-29 éves fiatalok elsöprő többsége nyíltan vallástalannak mondja magát. (Ennél a helyzetnél csak az lesz rosszabb, amikor a fiatalok többsége muzulmánná válik.)
Zoom
A legkevésbé vallásos ország a Cseh Köztársaság, ahol is a 16-29 éves fiatalok 91%-a semmiféle vallásos hithez nem kötődik. Észtországban, Svédországban és Hollandiában 70% és 80% között mozog a magukat vallástalannak nevező fiatalok aránya. A leginkább vallásos ország – korántsem meglepő módon – Lengyelország. Itt a fentebb jelzett korú ifjaknak csupán 17%-a nevezi magát vallástalannak. Litvánia a második, ott ugyanis ugyanez az arány 25%. Katasztrofális helyzetben van Nagy-Britannia is: a szigetországban 70% a nem vallásos fiatalok aránya. Közülük anglikánnak csupán 7% vallja magát, a katolikusok szintén 10%-nál kevesebben vannak (nekik egyötödük az Egyesült Királyságon kívül született), míg a muszlim fiatalok aránya (6%) már közelít a nagy keresztény felekezetek követőihez. (A 2011-es népszámlálási adatok alapján a teljes népesség 59,3%-a mondta magát valamely keresztény felekezethez tartozónak, 4,8% muszlimnak, 25,1% pedig vallástalannak. Minél fiatalabbakat nézünk, annál rosszabbak lesznek az arányok – kivéve a muszlimok számára.)
Zoom
Stephen Bullivant, a londoni Szűz Mária Egyetem teológus- és vallásszociológus-professzora szerint már vége annnak, hogy a kereszténység, az alapértelmezett minta Európában, valószínűleg örökre. "Az alapértelmezett állapot a vállásmentes, és a kevés magát vallásosnak tekintő az árral szemben úszik" - mondta a professzor a The Guardiannek. Ugyanakkor kimondatlanul erről az "árról" is beszélt: a muszlimoknál magasabb a születési arányszám, és sokkal inkább őrzik a hagyományaikat.
Bullimant szerint 20-30 év múlva a fősodratú (keresztény - a szerk.) egyházak kisebbek lesznek, de a kevesebb maradék hívő elkötelezettebb lesz. Ha a keresztény vallás még politikailag korrekt lesz (ma sem teljesen az, ha éppen nem tudják migránsbarát  Ferenc pápa szavait felerősítve vagy éppen kiforgatva a liberális vitorlákba befogni), és nem sérti a muzulmánok érzékenységét - tesszük hozzá mi.
Zoom
Ami Magyarországot illeti, hazánk is lassan missziós területté válik: a 21 országból álló rangsor 17. helyén foglalunk helyet: a jövőnk szempontjából kulcsfontosságú 16-29 éves korosztály tagjainak 68%-a nem tartja magát vallásosnak. A rendszeresen, heti egy alkalommal templomban járók aránya Európában is nálunk az egyik legalacsonyabb: nem éri el a 10%-ot. A mezőnyt ezen a téren is Lengyelország és Litvánia vezeti.
Zoom
Könnyű lenne azt mondani, hogy a 40 évig tartó kommunista agymosás az oka a keresztény vallás félelmetes iramú visszaszorulásának. Csakhogy nem ez a helyzet, tekintve, hogy a két legvallásosabb (Lengyelország és Litvánia) és a két legvallástalanabb (Csehország és Észtország) ország egyaránt az egykori kommunista tábor tagja volt. Ha pedig belegondolunk, hogy a magukat vallásosnak nevező fiatalok között – főleg Nyugat-Európában – a muzulmánok is szerepelnek, akkor még inkább kétségbe eshetünk a kétezer éves keresztény vallás jövőjét illetően. Egy gyökértelen Európa pedig sokkal könnyebb préda lesz a multikulti idiotizmusnál erősebb identitással érkező jövevények és szaporulatuk számára.
Perge Ottó - The Guardian nyomán
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready