Az utolsó repülőjegyek egyikét megszerezve sikerült kimenekülnie egy magyar csoportnak, amely kakaótermeléssel kapcsolatos tanulmányúton volt a polgárháború felé sodródó Nicaraguában.
A csoport május elején utazott ki a szegény - a magyarországi egy főre eső GDP alig tizedét elérő - közép-amerikai országba, ahol április 20. után törtek ki zavargások a Nicaraguát az 1979-1990-es időszak után 2007 óta ismét irányító, magát egy 2014-es alkotmánymódosítással a hatalomba bebetonozó Daniel Ortega rendszerével szemben. A zavargások azután törtek ki, hogy az elnök megszorításokat jelentő - a sandinista kormány radikális baloldali ideológiájával nehezen összeegyeztethető - szociális tervvel állt elő. Ezt végül visszavonták, ennek ellenére azonban a nyugalom nem állt helyre Nicaraguában, már áprilisban voltak halálos áldozatai a sandinista kormányhoz hű rendőrség és az ellenzék legaktívabb része, az egyetemi diákság közötti konfliktusnak. Szombaton újabb halálos áldozatokkal járó összecsapások voltak.
Zoom
Autóbusz lángol a Daniel Ortega nicaraguai államfő lemondását követelő tüntetésen a fővárosban, Managuában 2018. május 8-án (Fotó: Jorge Torres / MTI / EPA)
Május elején azonban a kapcsolattartó beszámolója alapján úgy tűnt, rendeződik a helyzet, így útnak indult a csoport - mondta az Indexnek Gábor, aki egy csokoládégyártó cég képviselőjeként utazott Nicaraguába, hogy kakaótermő területeket látogasson meg országszerte a 10 naposra tervezett úton. A bizonytalan helyzet azonban minden városban érezhető volt. Először egy békés tüntetést láttak, amely a templomtól a városházáig vonult Granada városban. Catherinában viszont már lövöldözés miatt kellett visszafordulni. "Nem voltunk közvetlen életveszélyben, nem voltunk a támadásnak célpontja, de egy eltévedt golyó senkinek sem hiányzik." A lövöldözés alig száz méterre tőlük tört ki.
Matagualpából épp ki tudtak jönni, amikor a várost kivezető útjait maszkos fegyveresek lezárták.
Ezután bármerre jártak, tüntetésbe botlottak. A fővárosba, Managuába visszatérve már a szálloda mellett is lövöldözés volt az utcán. "Ekkor már a vendéglátók is mondták, hogy helyzet van, ezért úgy döntöttünk, evakuáljuk magunkat. Későbbre szóló jegyünk helyett szereztünk helyet egy Costa Ricába tartó gépre. Többé-kevésbé volt internet, bár akadozott, de a jegyeket meg tudtuk venni, szerencsénk volt, mert a tömött gépre már nem volt több hely. A szállodától a repülőtér nem volt messze, útlezárások nélkül kijutottunk - mesélte a vasárnap Amszterdamba szerencsésen megérkezett Gábor. A csoport többi tagja, a cég vezetőjével együtt Costa Ricában maradt, teljes biztonságban.
A konfliktus rendezése érdekében a katolikus egyház közvetítőként közbelépett, a kormány elfogadta a nemzeti párbeszéd megkezdését, bár egyelőre nem látszik az Ortega lemondását követelő ellenzék és a kormány közötti kompromisszum lehetősége a hatmilliós országban, ahol a zavargásokban becslések szerint eddig 63 ember halt meg.
(Index javítva)