Alig két nappal az után, hogy Orbán Viktor és neje a Siratófalnál imádkozott, ma hajnalban kifordult a több mint két évezred óta álló falból egy hatalmas méretű, úgynevezett herodeánusi faragott kő, s az imádkozóknak fenntartott térségen landolt. A nagyméretű kő egy ott imádkozó nő közvetlen közelében ért földet. Az asszony úgy megijedt, hogy pánikszerűen, futva menekült el a helyszínről. A szikladarab csupán néhány órával a zsidók Áv hónap 9-i gyásznapján szokásos, a Siratófal előtti térségen nagyobb tömeg által megejtett imádság után zuhant le a magasból – írja a Jediot Áháronot című izraeli újság.
Zoom
A lezuhant szikladarab a fal tövében (fotó: reform zsidó közösség)
Az Orbán Viktort két nappal ezelőtt a fal tövében megáldó Smuél Rabinowitsh, a Siratófal rabbija a Jediot Áháronotnak az esetre reagálva kijelentette:
Rendkívüli és ritkán előforduló eset történt. Évtizedek óta nem fordult elő ilyesmi. Az a tény, hogy ilyen nagyméretű szikla mindjárt Áv hónap 9. után lezuhant, amely napon mindkét szentélyünk lerombolását gyászoljuk, olyan gondolatokat ébresztenek bennünk, amelyeket az emberi lélek képtelen felfogni, s egyben lelki számvetésre is késztet bennünket.
Zoom
A kivált szikladarab üresen tátongó helye a Siratófalban (fotó: reform zsidó közösség)
Amint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor pénteken látogatott el a Siratófalhoz, s azt mondta, hogy a legutóbbi, 2015-ben ott megejtett imáját meghallgatta az Isten.
Zoom
Orbán Viktor két nappal a sziklaomlás előtt a Siratófalnál (fotó: Jonatan Sindel)
Lévai Anikó, a miniszterelnök neje pedig azt mondta az izraeli sajtó képviselőinek, hogy szeretne még tovább maradni, és imádkozni a Siratófalnál.
Frissítés: A rabbik most azon tépelődnek, hogy mi legyen a Siratófalból lehullott kő sorsa. A kő landolásának közvetlen közelében imádkozó Daniella Goldberg nevű asszony úgy megrémült, hogy jajveszékelés közepette, futva menekült el Nyugat-Jeruzsálem irányába. Tegnap azonban visszatért az eset színhelyére és hálát adott az Úrnak, hogy a szikladarab nem az ő fejére hullott. Mellékelt fényképünkön az asszony mellett guggolva látható a kihullott követ vizsgáló Miri Regev (Likud), a Netanjáhu-kormány kulturális és sportügyekért felelős minisztere is – írja a Jediot Áháronot.
Zoom
Miri Regev miniszter (imalepelben) és Daniella Goldberg a lezuhant kő által kilyukasztott padlót szemléli (fotó: Aleksz Kolomojszki)
A kihullott kő további sorsáról a vezető rabbik már hétfőn tanácskoztak, s arra a meggyőződésre jutottak, hogy mivel a Siratófalat (eredetileg: a Templom-hegy nyugati támfalát) Nagy Heródes idején közpénzből építették, s ezért arra „a Szentélyhez tartozó tárgyak jogosulatlan használata” elnevezésű zsidó vallási törvény vonatkozik. A Tóra szerint ezért, mint ilyent, a Siratófal köveit, vagy azoknak egyes darabjait, nem szabad más célra használni. Az elmúlt évtizedekben is váltak le kődarabok a Siratófalról, s azokat rendszeresen vissza is ragasztották a helyükre, ám ilyen hatalmas méretű eddig még nem hullott alá.
Zoom
Daniella Goldberg hálaimája másnap, amiért a kő nem az ő fejére esett (fotó: Aleksz Kolomojszki)
A rabbik szerint most több megoldás is szóba jöhet. Az egyik az, hogy mégiscsak visszaragasztják az eredeti helyére, de akkor a ragasztáson túl még furatokba vezetett csapokkal is a falhoz kell erősíteni, nehogy ismét kiforduljon, és emberéleteket veszélyeztessen. Csakhogy az agyafúrt zsidó vallási törvény szerint maga a csapok beillesztése is „me’ilá-nak”, azaz a „Szentélyhez tartozó tárgyak jogosulatlan használatának” számít, amit egyelőre egyetlen vezető rabbi sem mer megkockáztatni. De ha a vallási tekintélyek végül úgy döntenek, hogy a lehullott kő visszahelyezése vallási törvénybe ütközik, más kegytárgyakhoz hasonlóan, megfelelő szertartással a földbe temetik, hogy emberi kéz többé ne érinthesse.
H. J. – Kuruc.info