2021. június 18., péntek, Arnold, Levente, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:23 Merkel minisztere nem érti: érzékenyítésen esnek át a német katonák, mégis megünneplik a Führer születésnapját15:55 Cigi- és pénzkérés, szóváltás, majd életveszélyes sérülés - a szokásos Zuglóban is15:32 Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőri gazdasági vezetőt15:05 Az évtized közepére ejti az Audi a belsőégésű motorokat14:51 Letartóztatták a gyöngyösi polgármester megölésével fenyegetőző férfit14:35 Japánban is baj van a medvékkel14:14 "Totális a nihilizmus" Moszkvában - meghosszabbították a járványügyi szigorításokat13:55 Átadták az észak-balatoni vasútvonal villamosított szakaszát13:39 Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés13:21 Megnyílt a 125 éves a Millenniumi Földalatti Vasút című kiállítás12:44 Az amerikai legfelsőbb bíróság a Nestlének és a Cargillnak adott igazat a gyerekrabszolgaság ügyében indított perben12:21 Egy atomenergetikai fejlesztés: az ólomhűtéses gyorsreaktor11:40 Medvetámadások esetén azonnali beavatkozást lehetővé tevő szabályozást készítenek Bukarestben11:27 Két újabb körzetet foglaltak el a tálibok Afganisztán északi részén10:47 Az adóemelés méreg - mondta a miniszterelnök, aki az EU legmagasabb áfakulcsát vezette be
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Magyarország leánya vagy a Püspök dombja nevű település Kurdisztánban - Aki nem tud arabusul…

Reklám

A mai nap (hétfőn) a közszolgálati rádiók, tévék és a hírportálok, így pártunk és kormányunk egyik újságja is, többször is közölték az örvendetes hírt, miszerint Irakban a magyar kormány segítségével újjáépítettek egy keresztény települést, amelyet az ottaniak mostantól hálából „Magyarország leányának” fognak nevezni. Azt is megtudtuk, hogy a település neve: Tell Aszkuf, azaz Magyarország leánya… A gond csak az, hogy a Tell Aszkuf arabul és a vele rokon nyelveken egészen mást jelent.

Az Iszlám Állam kiűzése után állított kereszt Tell Ászkufban
Először is a sémi nyelvekben, így az arabban, héberben és nyilván az ottani káld katolikusok szírus vagy újarameus nyelvén is a „tell” „dombot”, „halmot” jelent (lásd, Tel-Aviv = tavasz dombja). De semmi esetre sem jelent „leányt”. (A sémi nyelvekben egyébként először mondjuk a birtokot és utána a birtokost…) Az „Ászkuf” vagy „Uszkuf” nem Magyarországot jelent, hanem a keresztény „püspököt” jelenti magyarul. A Tell Ászkuf (تل اسقف) vagy Tell Uszkuf (de írják még Telluszkufnak is) településnév jelentése magyarul tehát: Püspökdomb vagy Püspökhalom.
Zoom
Az Iszlám Állam fölrobbantja a kórházat Tell Ászkufban
Az ősi településnévnek semmi köze Magyarországhoz, hiszen arabul hazánkat El-Mádzsárnak (المجر), vagy a latinból átvett Hungárjának (هنغاريا) mondják és írják. A „leányt” egyébként arabul „bint”-nek (بنت) mondják, amely szintén nem fordul elő a hírközlőink által ma nagy büszkén ismertetett településnévben. Magyarán, ha a kurdisztáni települést „Magyarország leányának” neveznék, akkor arabul „Bint el-Mádzsár”-nak (بنت المجر) vagy "Bint Hungárjá"-nak (بنت هنغاريا) hívnák. Nem is értjük, hogyan közölhetnek ilyen szamárságot a kormányhoz közeli lapok.
Zoom
Kisiskolások imádkoznak a Szent György-templomban Tell Ászkufban
Zoom
A Szent György-templom Tell Ászkufban
Tell Uszkuf vagy Tell Ászkuf település nevének tehát semmi köze a „Magyarország leánya” elnevezéshez. Az ősi asszír keresztény települést hívják még Teszkopának és Tel Szkufnak is. A település az észak-iraki Mószul városától 30 kilométerre van, s lakói a káld katolikus vagy más néven a babiloni káld keresztény egyház követői. A beszélt nyelv a településen az arabbal és a héberrel is rokon újarameus. Neve igen ősi, hiszen eredetileg szírus nyelven (nem tévesztendő össze a szíriai arabbal) „Tillá Zekifá"-nak, azaz „Állandó vagy Álló Dombnak” nevezték a keresztények, amit a hódító muszlim arabok szép lassan elarabosítottak Tell Ászkáfra, de ami semmiképpen nem jelenti azt, hogy „Magyarország leánya”. Tell Ászkufban hazánk 991 keresztény család otthonát tataroztatta.
Hering J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready