Jól indul a kínai űrkutatási program növénytermesztési kísérlete a Holdon, az odaszállított hat növénymag közül ugyanis a gyapot már kihajtott, erről fényképet is közzétett a Kínai Űrkutatási Hivatal:
Zoom
Kihajtott gyapot a Kínai Űrkutatási Hivatal által közreadott felvételen (fotó: Chongqing University)
A biológiai kísérletet vezető Liu Hanlong professzor azt mondja, hogy a gyapoton kívül a krumpli és a repce is elkezdett növekedni. Ezen kívül lúdfüvet, élesztőt és muslicát vittek a Holdra, hogy megfigyeljék a viselkedésüket.
Ez a program már az űrbéli életet készíti elő, és fontos tudni, hogy miként változik meg az organizmusok működése alacsony gravitáción. Kimondottan olyan növényeket választottak ki, amelyek valamiben hasznosak lehetnek. Liu szerint a krumpli lehet az asztronauták fő tápanyagforrása, akárcsak a Mentőexpedíció című filmben, a gyapotot ruhakészítésre, a repcét olaj előállítására használnák.
Persze az is szempont volt, hogy kisebb méretű növényeket vigyenek fel az űrbe, amelyek a 18×16 centiméteres alumíniumdobozt nem növik ki túl gyorsan.
Zoom
A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által közreadott, a Csang o-4 kínai űrszonda kamerájával készített képen a Jade Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjáró a Hold felszínén, az égitestnek a Földről nem látható túlsó oldalán 2019. január 11-én (fotó: MTI / EPA)
A Hold elég szélsőséges terep a növényeknek, hiszen a hőmérséklet a nappali 140 Celsius-fokos hőségtől éjszaka egészen mínusz 180 fokig ingadozik. A konténert természetesen úgy alakították ki, hogy ez ne okozzon gondot, és 1-30 fok között tudják tartani benne a hőmérsékletet.
(South China Morning Post - Index)