Ha az ember általánosságban, lehetőleg egy mű elolvasásával szeretné megismerni az egész Horthy-korszakot, annak politikai mechanizmusaival, jelentősebb szereplőivel, bel- és külpolitikai viszonyaival, egyszóval minden jelentősebb eseményével, nincsen könnyű dolga. A könyvek jelentős része egy (vagy több) konkrét eseményre koncentrál, „megelőlegezi” az olvasónak, hogy kisebb-nagyobb ismerete már van a korszakról és ebben a hitben kalauzolja tovább a közönségét. Ritka az olyan könyv, amely a fentebb felsoroltakat egyszerre képes nyújtani, az pedig főleg, ha azt történetesen egy brit történész írta.
Zoom
A 2006-os magyar kiadás két kötete
Carlile Aylmer Macartney (a továbbiakban C.A. Macartney), az oxfordi All Souls College kutató-munkatársa, a 20. század egyik legkiemelkedőbb és – ha szabad így fogalmazni – legalaposabb történésze volt. Ritkaságszámba megy az olyan nyugati történészek száma, akik ilyen alaposan és mélyrehatóan ismerik Kelet-Közép-Európa történelmét, még pontosabban fogalmazva egy-egy ott élő nép történelmét. Macartney Ausztria és Magyarország történetének kutatója és ismerője volt, mindezt kiváló pontossággal, melyet annak is köszönhetett, hogy 1936-tól 1946-ig a brit Külügyi Hivatal kutatócsoportjánál a „magyar részlegért” volt felelős. Több alkalommal járt Magyarországon, prominens politikusokat ismert személyesen, valamint megtanult magyarul is. Az országunkkal kapcsolatos műve közül mi az Október tizenötödike: A modern Magyarország története 1929-1945 című könyvét emeljük ki.
A részletgazdag munka több kiadást is megélt, melyek alatt a szerző tovább tökéletesítette és pontosította a két világháború közötti Magyarország történetét. Terjedelménél fogva akár nyugodt szívvel lehetne egyetemi tankönyv is, a széles körű forrásanyagnak köszönhetően pedig újszerű és páratlan betekintést nyerhetünk a korszakba. De mi adja ennek a gazdag forrásanyagnak a különlegességét? Macartneyt pártatlansága és tárgyilagossága miatt sok, akkor már emigrációban élő magyar olvasó szerette (az első, angol nyelvű kiadás 1957-ben, Edinburghban jelent meg, az Egyetemi Nyomda segítségével), így az első kiadás után sokan közülük megküldték adataikat, észrevételeiket, feljegyzéseiket a szerzőnek, ezek értéke pedig felbecsülhetetlen volt, lévén az ominózus embereknek a jelentős része nem csak a tárgyalt országban élték akkor az életüket, de részesei vagy fontos szereplői is voltak az eseményeknek. Ez egy olyan pontos és sajátos atmoszférát ad a műnek, amelyhez hasonlót egyetlen egy, ekkora terjedelmű témát tárgyaló munka sem tud felmutatni. Ezt a sajátos atmoszférát pedig csak fokozza Macartney írói stílusa, ugyanis ő sok más történésszel ellentétben nem hanyagolja el az egyik legfontosabb tényezőt, magát az embert. Bizonyos történéseket, eseményeket számos alkalommal úgy vezet le, hogy az azokban résztvevő központi szereplők jellemrajzát, habitusát, személyes megfontolásait komoly faktorként kezeli. Ez a felfogás pedig erősen szemben áll a „lelketlen”, kizárólag adatokkal, évszámokkal és gazdasági mutatókkal dolgozó történetírással. Persze ez nem jelenti azt, hogy a brit történész ne használt volna ilyen adatokat. Sőt! Ezekre legalább akkora részletességgel és mértékben támaszkodik, első olvasatra feldolgozhatatlan mennyiségű fontos adattal ellátva minket.
Azt, hogy magyarul is van lehetőségünk olvasni ezt a monumentális művet, a Gede Testvérek Bt.-nek köszönhetjük, akik 2006-ban, 50 évvel az ’56-os népfelkelés után adták ki két igényes, remekül megszerkesztett kötetben. Különlegesség, hogy az első kötet tartalmazza a korábbi nyilaskeresztes országgyűlési képviselő, Vágó Pál C. A. Macartney részére, nyílt levél formájában elküldött meglátásait, észrevételeit. A terjedelmes szöveg függelékként lett csatolva, s mivel Vágó küldte az egyik legtöbb információt Macartneynak, ezért különösen értékes. Fontos megemlíteni azt is, hogy a magyar kiadás önzetlen emberek (a hungarista Szittyakürt című kiváló lap olvasói) anyagi támogatásának segítségével jöhetett létre. Az ilyen jellegű összefogás pedig mindig örömteli, ha a valódi magyar kultúra ápolásáról van szó.
Végezetül pedig jelen sorok írójának is van egy fontos, személyes élménye a kötettel kapcsolatban. Ez volt ugyanis életem első Gede Testvérek által kiadott műve, amelyet megvásároltam (pontosabban megkaptam ajándékba) és elolvastam. Alapvető és nélkülözhetetlen információkat nyertem belőle, ahogyan mindenki más is, aki forgatta a kötetet az évek során. Minden érdeklődő számára kötelező darab!
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
A könyvajánló-sorozat eddig megjelent részei: