2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:52 Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell15:21 A globális felmelegedés és a óceánok szennyezése miatt egyre kevésbé kapnak levegőt a cápák14:53 NNK: decemberben sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Majdnem brit tudósok megtalálták a másnaposság ellenszerét

Reklám

A mumbai Kémiai Technológia Intézet kutatói körteléből, édes lime-ból és kókuszvízből állították elő azt az italt, amely az eredményeik szerint a másnaposság elleni legjobb gyógymód lehet.
Karácsony közeledtével egymást érik a baráti és céges összejövetelek, melyeken néha több szeszes ital fogy a kelleténél, és másnap reggel már korántsem annyira kellemes az ember közérzete.
Sokan ilyenkor egy gyorsétterem felé veszik az irányt a megváltásért, a tudósok azonban állításuk szerint sokkal hatásosabb és egészségesebb elixírt fejlesztettek ki a másnaposság kikúrálására – írja a Mirror.
Zoom
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)
A körte, az édes lime, a kókuszvíz, a sajt, az uborka és a paradicsom a leghatékonyabb
Az ital kifejlesztése érdekében a mumbai Kémiai Technológia Intézet kutatói különféle élelmiszerek hatásait elemezték az alkohol lebontásáért felelős enzimekre. Az eredményeik azt mutatták, hogy ebben az esetben a körte, az édes lime, a kókuszvíz, a sajt, az uborka és a paradicsom volt a leghatékonyabb.
Az íztesztek során végül az a kombináció bizonyult a legfinomabbnak, melyben 65 százalék körte, 25 százalék édes lime és 10 százalék kókuszvíz volt az összetevők aránya.
A végső terméknél úgy találták, hogy az egyik enzim aktivitását 23 százalékkal, a másikét pedig 70 százalékkal fokozta.
A tanulmányt vezető Rekha Singhal professzor azt mondta: A másnaposság jelentős veszélyt jelent mindenkire. A kellemetlenségérzet mellett fennáll az egészségügyi problémák kockázata is, amelyek befolyásolhatják a mindennapi működést.
„Ez a gazdaságot is érinti, mivel az alváshiány, a figyelem és az éberség hiánya miatt csökken a produktív munka is” – fejtette ki.
Az édes lime, a körte és a kókuszvíz keverékéből készült ital felhasználható a másnaposság leküzdésére. Ha mellé sajtot, uborkát és paradicsomot fogyasztunk, az tovább enyhítheti a tüneteket – tette hozzá Singhal professzor.
A másnaposság 148 milliárd dollár gazdasági veszteséget jelent évente
A Live Science összeállításában 11 kevésbé ismert tényt közölt a másnaposságról. Ezek közül az egyik legmeglepőbb, hogy egy-egy átmulatott éjszaka milyen mértékben befolyásolja a gazdaságot.
A belgyógyászati folyóiratban közzétett kétezer fős minta alapján elkészített tanulmány becslése szerint a másnaposság világszerte évente 148 milliárd dollár veszteséggel jár a munkaadóknak a munka elmulasztása, valamint a rossz teljesítmény miatt. Ez minden dolgozó felnőttre kivetítve egyénenként átlagosan kétezer dollárt (611 ezer forint) jelent.
Az összeállításban arról is írnak, hogy a dohányzás, valamint a sötét színű – például a bourbon, a vörösbor vagy a rum – és a buborékos alkoholos italok – például a sör, vagy a pezsgő – mind rosszabbá teszik a másnapot és annak tüneteit.
A genetika kulcsfontosságú szerepet játszik
A genetika és a testfelépítés is közrejátszik a másnaposság tüneteinél. A nők például a testük víztartalma miatt érzik meg jobban egy erőteljes buli utóhatásait.
Noha az emberek testének körülbelül 80 százaléka víz, ez a nemek között eltérő. Százalékos arányban a nők kevesebbel gazdálkodnak, mivel az ő esetükben több a testzsír – ami kevesebb vizet tartalmaz –, míg a férfiaknál több az izomzat, amely főleg vízből áll.
Az ázsiaiaknak is jobban kell tartaniuk a másnaptól. Egy a Környezetkutatási és Közegészségügyi Nemzetközi Folyóiratban megjelent tanulmány szerint a többségüknek nincs elég – az alkohol lebontásáért felelős – alkohol-dehidrogenáz és aldehid-dehidrogenáz enzim a szervezetében, ami fokozottan negatív reakciót okozhat a szeszes italok fogyasztására.
A spektrum másik oldalán a tanulmányok azt mutatják, hogy a népesség körülbelül 25–30 százalékának szervezete kifejezetten jól ellenáll a másnaposságnak, ami az Union főiskola alkoholmetabolizmusra szakosodott antropológusa, James Schäfer professzor szerint valószínűleg a hatékony etanol-anyagcserének tulajdonítható.
(Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready