Hat évvel ezelőtt három kis epizóddal jeleztük, baj van a németországi közélettel (Németországi életképek). Azóta csak romlott a helyzet.
Zoom
Fotó: Wikipédia
A Kohl idejében még néppártnak számító CDU a nap 24 órájában azon töri a fejét, hogyan határolódjon el a "szélsőjobbtól" vagy egyszerűen a jobboldaltól. Jobboldalinak lenni ugyanis Németországban nem azt jelenti, mint amit a világ más részén, hogy a középtől jobbra áll, és fontos számára a haza, nemzet, keresztény alapértékek, és prosperáló piacgazdaság, és ezt a címkét büszkén lehet viselni. Németországban az, hogy jobboldali, már afféle szitokszó, megbélyegzés. Az utca embere már nem is tesz különbséget a jobboldali vagy szélsőjobboldali fogalmak között.
Merkel regnálása alatt pedig tovább hizlalták az antifasiszta szervezeteket, és akik csak halkan elsuttogták, hogy esetleg csak azoknak az "antifasisztáknak" adjanak anyagi támogatást, akik hitet tesznek a jogállamiság és demokrácia mellett, és elhatárolódnak az erőszakos cselekedetektől, azok leleplezték magukat, mint szélsőjobboldali-újfasiszta-antiszemita-kirekesztő személyek, akiknek nemhogy a politikában nincs helyük, de még az élethez sincs joguk.
A folyamat nyertesei a különböző szélsőbalos, zöld mozgalmak, pártok, akik hasznos idióták gyülekezetének tartják a CDU-t, amely arra jó csak, hogy rajta keresztül megkopasszák az adófizetőt.
Ezzel párhuzamosan állami (az állam által finanszírozott) rendezvényeken fölléphetnek olyan balos zenekarok, amelyek szövegeikben kiélhetik gyilkos fantáziájukat, rendőrök meggyilkolására szólítanak fel. Ha az utcai rendőrök a szociális médián nagyon visszafogottan kifejezésre juttatják elégedetlenségüket emiatt, illetve egyéb terroristák állami támogatása miatt, nekik kell fegyelmi eljárással számolniuk, a rendőrség pedig nem győz eléggé bocsánatot kérni, hajlongani a köztörvényes bűnözők előtt.
Ilyen háttér mellett elevenítünk fel néhány eseményt annak jellemzésére, hol tart ma Németország a véleménynyilvánítás területén.
  • 2010. november, Freiburgi Állami Egyetem
    Eckhard Jesse neves extrémizmus-kutató csak rendőri védelem mellett tarthatja meg előadását. Bűne az erőszakos fellépést bejelentő balos csoportok szemében: Jesse szerint létezik a szélsőjobboldali extrémizmuson kívül más extrémizmus is, és tett néhány bíráló megjegyzést az SED-PDS-Linke (volt NDK állampárt utódja) tömörülésre.
  • 2015. május, Berlini Humboldt-Egyetem
    Herfried Münklert, a politikai tudományok professzorát egy anomim blogon nyilvánosan rasszizmussal, militarizmussal, szexizmussal vádolják meg. Pedig: Münkler a Merkel-kormány udvari történésze, és ilyen minőségében adott közre 2016-ban egy migrációt támogató propagandakiadványt.
  • 2016. április, Philipps-Egyetem, Marburg
    Az egyetem visszamondja Ulrich Kutschera, az evolúció területén kutató biológus előadását. A sztornírozást az egyetem nőkért felelős megbízottja (Frauenbeauftragte) kezdeményezi. Kutschera, a Kasseli Egyetem Biológiai Intézetének professzora. Főbenjáró vétke a balos körök szemében: bírálta a genderkutatást és annak ikonját, Judith Butler amerikai feministát.
  • 2016. október, Brémai Egyetem, Universität Bremen  
    Jörg Baberowski 2002 óta a Humboldt-Egyetem professzora. Szakterülete: Kelet-Európa történelme. Tervezett brémai egyetemi előadását új helyszínre kell vinni, mert a balos egyetemista bizottság (Asta) tiltakozó akciókat szervezett. Az új helyszín a Konrad-Adenauer Alapítvány. Az Asta a professzort jobboldali radikálisnak nevezi. Baberowski tiltakozik a címkézés ellen, de a bíróságon nem tudja álláspontját érvényesíteni.
  • 2016. október, Augsburgi Egyetem
    Itt tanult évekkel korábban Hamed Abdel-Samad, akinek egy vitaesten kellett volna fellépnie, amelyen Abdel-Samad koránkritikus könyve került volna megvitatásra. Az egyetem a vitaestet visszamondta, mert Abdel-Samad korábban fellépett az AfD-nek egy rendezvényén. Az abszurd indoklás: az egyetem nem ad helyet világnézeti rendezvények számára A Müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, ahol Abdel-Samad maga is tanított, szintén megtagadja, hogy termet biztosítson számára, ahol az egyetemistákkal vitatták volna meg a Koránt bíráló könyvet.
  • 2017. október, Goethe-Egyetem Frankfurt 
    A német rendőrség szakszervezetének elnökét, Rainer Wendtet először meghívják egy előadás tartására, majd a meghívást visszamondják. Egy nyílt levélben hatvan tudós(?) vádolta rasszizmussal és jobboldali populista uszítással, illetve követelték fellépésének betiltását.
  • 2018. február, Lipcsei Egyetem  
    Balos egyetemista csoportok hónapok óta követelik Thomas Rauscher jogászprofesszor elbocsátását, mert privát Twitter-oldalán elutasította a kollektív bűnösséget a gyarmati idők miatt, és dicsérte a szigorú lengyel bevándorlási politikát. Rauscher  elveszítette Erasmus-megbízotti funkcióját.
  • 2019. május, Frankfurti Egyetem
    Susanne Schröter tudományos munkatárs egy konferenciát szervez a következő címmel: „A muszlim nők fejkendője: a méltóság vagy az elnyomás szimbóluma?“.Egy anonim egyetemista csoport közösségi médiákon muszlimellenes rasszizmusra hivatkozva a professzor asszony elbocsátását követeli. Schröter az anonim csoport mögött muszlim férfi diákokat sejt. A professzor asszony rágalomhadjáratról és megfélemlítésről beszél.
  • 2019. november, Bréma
    A Brémai "Havanna Lounge" gazdasági klub visszamondta Thilo Sarrazinnak a klubban tartandó előadását, mivel balos csoportok tiltakozó akciókkal fenyegették meg a klubot. (Sarrazin a német közélet csillogó figurája. Afféle gőzleeresztő funkciója van: neki szabad nyilvánosan bírálni a migrációt.)
  • 2019. október, Hamburgi Egyetem
    Baloldali csoportok megakadályozzák, hogy Bernd Lucke közgazdász professzor megtartsa rendes egyetemi előadását. Bűne: 7 évvel ezelőtt ő volt az AfD egyik alapítója. A professzort a rendzavarók szabályszerűen kidobják az előadóteremből.
  • 2019. október, Göttingen
    Balos tüntetőcsoportok megakadályozzák, hogy Thomas de Maizière, a CDU egykori belügyminisztere egy irodalmi műsor keretében saját könyvéből olvasson.
  • 2019. november, München
    Balos tüntetők fenyegetésükkel megakadályozzák, hogy német természettudósok, akik nem hisznek az ember okozta globális fölmelegedésben (EIKE), megtartsák évi kongresszusukat egy müncheni szállodában. A tüntetőknek elég csak fenyegetni, a hotelek általában a brutális rombolástól tartva behúzzák nyakukat.
És a tényleg csúnya ügyek. Itt már nem a véleményszabadság korlátozásáról, hanem gyilkossági kísérletről, terrorizmusról van szó:
  • 2019. január, Bréma
    Három ismeretlen személy súlyosan megsebesíti Frank Magnitzot, az AfD szövetségi parlamenti képviselőjét. Hogy az eset nem fajul gyilkosságig, egy közelben tartózkodó kívülálló személy határozott fellépésének köszönhető.
  • 2019. május, Hannover
    Egy ismeretlen késsel fenyegeti, majd megdobálja Reinhard Hirche-t, az AfD hannoveri politikusát. A politikus könnyebben megsérül.
  • 2019. október-november, Lipcse
    A lipcsei szélsőbalos csőcseléknek nem tetszik, hogy egy ingatlanos cég lakóparkot épít Connewitz városrészben, amelyet ők saját felségterületüknek tekintenek. Október folyamán több rongálással, gyújtogatással, (toronydaru leégetése) adnak hangot elégedetlenségüknek. A kár millió eurós nagyságrendű. November elején két álarcos tagjuk saját lakásán fölkeresi az építésvezetőt (34 éves nő), és megverik (ököllel az arcát). Utána az interneten dicsekszenek tettükkel, a nő nevének, címének és fényképének publikálásával. A hatóságok ilyenkor fölteszik a lemezt (nem tűrjük a baloldali szélsőségeseket sem, átléptek egy határt stb.). 24 óra múlva megy minden tovább a régi kerékvágásban. Internetes világunkban 12 óra alatt kézre keríthetők volnának a tettesek, de semmi nem történik.
  • 2019 első félévének mérlege: 24 támadás az AfD politikusai ellen, számos fenyegetés gyilkossággal. Az autók, pártirodák, párttagok ingatlanjai ellen elkövetett támadások, gyújtogatások, rongálások mérlege: évente több száz eset.
  • A legmegdöbbentőbb eset: 2017. november
    Oliver Noack, az AfD önkormányzati képviselője a türingiai Kahla városában tisztázatlan körülmények között a saját lakásában meghal. A rendőrségi közlemény öngyilkosságra utal, közösségi médiában terjedő hírek gyilkosságról beszélnek.
Itt tart ma Németország. Az emberek pedig morognak, elégedetlenkednek, lehajtják fejüket, és a legközelebbi választásokon újra bizalmat szavaznak saját hóhéraiknak. A lényeg, hogy zavartalanul folytatódjon a migránsok betelepítése, a harc a "nácik" ellen, illetve a "klíma megmentéséért".
2019. december
Bálint József
(E sorok íróját szép emlékek fűzik úgy az NDK-hoz, mint az NSZK-hoz, majd az egységes Németországhoz. Ma csak a költő, Heinrich Heine szavait tudja ismételni:
Denk' ich an Deutschland in der Nacht,
Dann bin ich um den Schlaf gebracht…
Ha eszembe jut éjjel Németország,
elszáll az álom a szememről...)