A holland parlament még novemberben úgy döntött, hogy nem jelölik meg az Izrael által megszállt területeken előállított vagy termesztett árucikkeket, mert az kirekesztő lenne a zsidókra nézve… A legutóbb előterjesztett határozati javaslat meg a hollandiai iskolákban kötelezővé tenné a zsidó történelem és hagyományok tanítását, mert ezzel lehet a leghatásosabban fölvenni a küzdelmet az antiszemitizmussal. A fejét ismét fölütő, és egyre fokozódó antiszemitizmus előidézője ugyanis a tudatlanság – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.
A hágai holland parlament e hét végén határozati javaslatot hagyott jóvá, amelynek célja a zsidókkal és történelmükkel kapcsolatos tudatlanság, az antiszemita előítéletek fölszámolása. A javaslatot egy hónappal ezelőtt megelőzte a parlament azon döntése, miszerint Hollandiában az Európai Unió útmutatása ellenére sem jelölik meg az Izrael által megszállt területekről (Ciszjordánia és a Golán-fennsík – H. J.) származó árucikkeket, mert az „hátrányos megkülönböztetés” lenne. (Magyarán: a holland törvényhozók nem azt kifogásolják, hogy egy-egy árucikket a zsidó állam által megszállt, palesztinoktól, illetve szíriaiaktól elrabolt területen termesztették vagy termelték, hanem azt, hogy erre a tényre „kirekesztő módon” föl kívánják hívni a fogyasztók figyelmét – H. J.)
A hágai parlament a hét végén tehát újabb gesztust tett a zsidóknak: a törvényhozók határozati javaslatban fölszólítják a kormányt, hogy a hollandiai zsidó szervezetekkel együttműködve (sic!) az iskolásokat ismertessék meg az országban élő zsidó közösséggel, annak kultúrájával és hagyományaival. Az izraeli lap szerint a holland parlament javaslata nem kötelező érvényű, ám a kormány eddig mindig eleget tett az ilyen jellegű parlamenti határozatoknak. A hágai parlament plenáris ülésén nemrégiben az antiszemitizmus elleni küzdelem ügyében is elfogadtak egy átfogó akciótervet.
Zoom
Roelof Bisschop: a tudatlanság az antiszemitizmus szülője (fotó:christelijkmieuws.nl)
Roelof Bisschop, a Képviselőház (Tweede Kamer) zsidóimádatáról ismert Református Politikai Párt (SGP) képviselője terjesztette elő az iskolai okításról szóló határozati javaslatot. „A zsidókkal és történelmükkel kapcsolatban nálunk elég nagy a tudatlanság, s ebből származik a zsidókkal szembeni igazságtalan előítélet, illetve terjesztenek róluk mindenféle hazugságot. S ugyancsak a tudatlanság idézi elő az egyre fokozódó antiszemitizmust az világban, így Hollandiában is”, nyilatkozta az egyébkén történész hollandus honatya.
A hírünk forrásaként hivatkozott Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) című izraeli újság több példát is fölhoz a Hollandiában is egyre fokozódó antiszemitizmusra. Például azt, hogy az ukrajnai Umán városban (sic!) mintegy három hónappal ezelőtt ismeretlenek (nyilván nem hollandusok) Hitler-graffitit jelenítettek meg a híres haszid csodarabbi, a Breszlávi Nachman sírja közelében levő kerítésen.
Zoom
Az Ukrajnából Hollandiába „átköltöztetett” Hitler-grafiti (fotó: Izraeli Nagykövetség Ukrajnában)
A másik égbekiáltó „antiszemita” példaként a lap mellékelte az egyik holland tévéállomás által készített, és sugárzott videót, amelyen Martine Sandifort holland művésznő parodizálja a tavalyelőtti Eurovíziós Dalfesztivál győztesét, a puszta megjelenésével is paródiaszámba menő Netá’ Bárziláj izraeli „énekesnőt”.
Zoom
Netá Bárziláj – dalszövegét kiforgatva parodizálták az antiszemiták (fotó: cbc.ca)
Az antiszemita minősítésre, s a zsidók fölháborodására elsősorban nem is az adott okot, hogy a jó hollandusok a paródia szerepéhez nem találtak elég testes parodistát, hanem az, hogy az izraeli nóta eredeti szövegének megváltoztatásával a holland előadó politikai igazságokat is kimond. A többi között arról énekel – miközben a háttérben a vonatkozó videóképek peregnek -, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történt áthelyezése elleni tüntetés idején az izraeli megszállók hatvan palesztint gyilkoltak meg, több százat megsebesítettek a Gázai övezet határvidékén.
A mostani határozati javaslatot előterjesztő Roelof Bisschop képviselőt és a hozzá hasonlókat leszámítva a hollandok valószínűleg nem ismerik a néhai Golda Méir, egykori izraeli miniszterelnök elhíresült mondását: „Aki bírálja Izrael politikáját, az antiszemita”. De vannak olyanok is, akik megszállót, a népirtót bírálókat „modern kori antiszemitáknak” nevezik.
Hering J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: