Miután Karácsony Gergely egy interjúban nemrég megjegyezte, hogy októberi megválasztása óta még egyszer sem hívták meg a köztévébe, a főpolgármester kedden máris ott ülhetett az M1 stúdiójában, hogy az első száz napját értékeljék. Mészáros Kata műsorvezető kérdései azonnal megmutatták, nem mindennapi interjústratégiáját dolgozott ki az eseményre a közmédia - írja a 24.hu. És valóban...

Mészáros Kata: Milyen közlekedési eszközzel érkezett ide Óbudára?
Karácsony Gergely: Az elmúlt héten minden nap egy kamerás stáb állt a házunknál, és ezt a kérdést próbálták dokumentálni. De mindig tömegközlekedéssel mentem, most pedig egy kifogyasztású elektromos autóval érkeztem Óbudára.
Mészáros Kata: Ezek szerint a kezdeti lendület a fotók erejéig tartott?
Karácsony elmondta, hogy jellemzően tömegközlekedik, de alig várja, hogy újra elővegye a bringáját.
Mészáros még nem engedte el a témát: „Belátja, hogy az emberek többségének nem életszerű gyalog és biciklivel járni?” – kérdezte.
Nem értem a kérdést – reagált Karácsony.
A műsorvezető szerint ezt szorgalmazta Karácsony, de a főpolgármester elmondta a riporternek, hogy ő nem szorgalmazta azt, hogy az emberek a köztévébe biciklivel járjanak.
Nem válaszol a kérdésre, akkor nem ragaszkodik – értékelte a történeket a riporter, aki ezután sem tágított a főpolgármester közlekedési szokásainak kitárgyalásától:
Felvette a stábunk, hogy nem itt a ház előtt parkoltak. Erre miért volt szükség?
Karácsony ezt a kérdést sem igazán értette, mire Mészáros azzal zárta le a témát, hogy a felvételek megvannak.
Mészáros ezután megkérdezte a főpolgármestertől, miért hazudta azt, hogy nem hívta meg a köztévé, még egy kinyomtatott SMS-t is mutatott neki, ami ezt cáfolja.
Karácsony elmondta, hogy ő az M1-re vagy a Kossuth Rádióra gondolt, és nem arra, hogy egyszer egy fotókiállítással kapcsolatban kikérték a véleményét.
Elnézést kér a csúsztatásért? – kérdezte Mészáros, mire Karácsony megjegyezte, hogy butaságokról beszélnek.
Nem sokkal később újabb érdekes párbeszéd következett:
Mészáros Kata: Korábban azt mondta, 3-4 helyettese lesz, végül öt lett. Az Indexnek azt mondta erre, néha szokott hülyeségeket beszélni. Rosszul mérte fel, hogy mire képes?
Karácsony Gergely: Ebből vonta le ezt a következtetést?
Mészáros Kata: Igen vagy nem?
Szó esett az úgynevezett klímavészhelyzetről is, ezzel a riporteri felvezetéssel:
Milyen tettek vannak? Érezhetik a saját bőrükön? Mennek a szirénák?
A köztévé riportere a végére is tartogatott egy meglepetést, azt mondta, visszavárják Karácsonyt, aki ezen kissé meg is lepődött. Erre Mészáros Kata megkérdezte, miért nézett ki a főpolgármester jobbra, gyorsan megállapította, hogy „nem tűnt túl őszintének”, majd így búcsúzott: majd látjuk egymást biciklin. „Szuper volt” – reagált Karácsony.
A teljes beszélgetés itt nézhető meg, a köztévé csillagának kérdéseit az alábbi videóban gyűjtötte össze az Index, hálával gondolva a kontraproduktív műsorvezetőre:
Frissítés: van olyan fideszes, aki felfogta
Fürjes Balázs szerint vállalhatatlan a "köztévé" tegnapi Karácsony-interjúja.
A Budapestért felelős államtitkár azt twittelte:
Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú - több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.
2. frissítés: "ebben a primitív formában teljesen kontraproduktív"
Török Gábor írja Fb-oldalán:
Hatalmas öngól volt ez az interjú: miközben könnyedén lehetett volna színvonalasan kritikus, a főpolgármesternek valóban kellemetlen újságírói kérdéseket feltenni, ez a műsorvezetői performansz (ami valószínűleg elsősorban nem is a zavartan viselkedő riporter, hanem a főnökei "érdeme") közel 25 percen keresztül bizonyította a köztévé nézőinek, hogy a közpénzekből működő állami tévé a látszatra sem akar adni, és kizárólag buta harci kutyaként tudja elképzelni a saját szerepét.
Ennek így semmi értelme: a köz szolgálatához semmi köze nincs, de valójában még a kormányt sem szolgálja, mert ebben a primitív formában teljesen kontraproduktív.