Az amerikai hadsereg hatodik ágának számító űrparancsnokság logója nagyon ismerős lehet a Star Trek rajongóinak.
A szokásosnál is nagyobb felháborodást keltett az amerikai elnök, Donald Trump egy bejelentése, miután a republikánus vezető megmutatta az amerikai űrhaderő sokak szerint nagyon is ismerős logóját:
A Twitteren tett bejelentés szerint az amerikai hadsereg hatodik ágának számító űrparancsnokság a fenti emblémát fogja használni, és ugyanez az ábra lesz majd megtalálható a szervezet egyenruháin is. (Amúgy azok miatt is komoly vita zajlik, hiszen első ránézésre nem sok értelme van a mintázatuknak.)
Zoom
Az űrhadsereg terepmintás egyenruhája. Terepmintás...
Az internetezők és az állampolgárok azért estek most Trumpnak, mert úgy vélik, hogy az elnök csapata a népszerű sci-fiből, a Star Trekből ismert Csillagflotta logójáról másoltatta az űrhaderő emblémáját. Íme a kettő, tényleg nem sok a különbség:
A kritikusok táborát erősíti az eredeti Star Trek-sorozatban Hikaru Sulu hadnagyot játszó, bevallottan Trump-ellenes George Takei is.
Egy volt nemzetbiztonsági tanácsadó viszont úgy vélekedik, hogy Trumpékat nem lehet másolással vádolni, mivel az új logó jobban hasonlít a légierő egy régi emblémájára. Ez az:
Az űrhaderő logóját 2018-ban kezdték el tervezni az illetékesek, a témában pedig egy online szavazás is zajlott. Trump kampánycsapata az addig elkészült képekről akarta kikérni az emberek véleményét, de az akkori logó még messze nem úgy nézett ki, mint a fenti:
Ha azonnal nem esne le, hadd segítsünk: valami hasonlót használ most a NASA.
Zoom
(HVG nyomán)