Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy Győr polgármestereként is lehetővé teszik a számára, hogy folytathassa a munkáját mint kardiológus orvos - erősítette meg a megválasztott polgármester az atv.hu-nak. Kövér László a közös kampányvideójukban jelentette ki: Dézsi András “a betegeit nem fogja cserben hagyni”. Ehhez azonban törvénymódosítás kell.
“Igen” - erősítette meg az atv.hu kérdésére Dézsi Csaba András, a tegnapi győri polgármester-választás fideszes győztese, hogy a jövőben is folytatni fogja orvosi munkáját mint kardiológus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.
A Fidesz-KDNP jelöltjeként tegnap megnyerte a választást, magabiztosan, 56 százalékos eredménnyel legyőzte az ellenzéki Pollreisz Balázst, Győr új polgármesterévé választották.
Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke még a vasárnapi választás előtti közös kampányvideójukban kijelentette: Dézsi Csaba András “nem fogja cserben hagyni betegeit!” Kövér méltatta mint kardiológust, hiszen létrehozott egy nagyon fontos intézményt, a szívcentrumot Győrben. És arra biztatta a győrieket, hogy Dézsi Csaba Andrásra adják a voksukat, mert így lesz egy jó kardiológusuk és polgármesterük is.
Dézsi Csaba András tehát még a vasárnapi választás előtt ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy polgármestereként is praktizálhat. Ez azonban a hatályos jogszabályok szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, a törvény a “tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is.
Így akkor dolgozhat kardiológusként is tovább, ha módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.
Lex Borkai
2010-ben - szintén Győr kapcsán - a szalagcímek között szerepelt a “Lex Borkai”. Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltották a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint a módosítás azonban 5 éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal 3 évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson, ahol újraválasztották győri polgármesterré. Felmerült, hogy kifejezetten Borkai kedvéért írták át a javaslatot, a „Lex Borkait”. Borkai Zsolt akkor azt nyilatkozta, nem biztos abban, hogy miatta írták át a módosítás szövegét, de ha igen, akkor azt megtiszteltetésnek tekinti.
Lex Rácz Zsófia
Az Országgyűlés még decemberben 134 igen szavazattal - a kormánypárti többség voksaival - megszavazta a kormányzati igazgatásról szóló törvény módosítását: ez tette lehetővé, hogy az egyetemista joghallgató, Rácz Zsófia az Emmi ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen. A törvény előtte legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő.