Valószínű, hogy a Covid-19-cel, azaz a Kínában megjelent új koronavírussal fertőzött betegek kétharmadáról nem is tudunk – olvasható az Imperial College London tanulmányában. Az egyetem kutatói összevetették a Vuhanból külföldre repülő utasok számát a Kínán kívül regisztrált megbetegedésekkel. Becslésük szerint a fertőzöttek kétharmadáról még nem tudunk, és ez megerősíti más vizsgálatok eredményét.
Zoom
Több olyan új beteget is regisztrálnak, akinek elvileg semmi kapcsolata nincs Vuhannal vagy onnan érkezett hordozókkal. Nem minden esetben könnyű kideríteni, hogy valaki koronavírus-fertőzött-e, vagy sem, és több olyan ország is van, ahol jelentősen kevesebb a regisztrált eset, mint arra a Vuhanból érkező utasok száma alapján számítani lehetne.
Több, bárki számára hozzáférhető forrásból gyűjtöttünk adatokat, mint például nemzeti és regionális egészségügyi minisztériumoktól és helyi hírekből, hogy információt szerezzünk az utazási adatokról, a vírusnak való kitettségről és a Kínán kívüli betegek megjelenő tüneteiről – mondta Gina Cuomo-Dannenburg, a tanulmány egyik szerzője.
Amikor Szingapúrral vetették össze az adatokat, akkor arra jutottak, hogy az esetek 63 százalékáról nem tudunk. Amikor Szingapúrral, Finnországgal, Nepállal, Belgiummal, Svédországgal, Indiával, Srí Lankával és Kanadával vetették össze őket, ez az arány már 73 százalék volt.
A begyűjtött adatok elemzésével meg tudjuk határozni, hogy az egyes országok hogyan viszonyulnak azokhoz, amelyek sok fertőzöttről számoltak be a Vuhanhoz való kapcsolatuk függvényében (azaz átlagosan hány utas érkezett havonta). A számok alapján a világ Kínából exportált COVID-19-es esetek kétharmada átsiklott a megfigyelő intézkedéseken – mondta Christl Donelly, egy másik szerző.
Azzal, hogy összehasonlítják azokat az országokat, ahol a szigorú intézkedések miatt sok fertőzöttet szűrnek ki, a többi országgal, eljutottak a kétharmados arányhoz. Ezek a bujkáló esetek további fertőzésre adnak lehetőséget.
(Index)