Halle Berry korábban azt mondta, hogy szívesen eljátszana egy "transznemű" karaktert, de kijelentése olyan heves ellenreakciókat váltott ki, hogy visszakozott, illetve megígérte, hogy „szövetségese lesz a transzneműek közösségének”, írja a Sky nyomán az Index.
Zoom
Berry egy Instagram live-ban jelentette be, hogy "felkészült a szerepre, és el akar mélyedni ebben a világban".
A ciszneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás. Cisznemű (vagy röviden cisz) az a személy, akinek nemi tudata és születéskor "ráosztott" neme megegyezik. A cisz férfi olyan férfi, akit születéskor férfinek soroltak be, a cisz nő olyan nő, akit születéskor nőnek soroltak be. Ellentéte a transzneműség - világosítja fel a tudatlan homofóbokat a Wikipédia.Azon gondolkodom, hogy szívesen eljátszanám egy transz nő karakterét, vagyis egy olyan nőt alakítanék, aki férfivá válik. Ő egy szereplő egy olyan projektben, amit szívesen csinálnék – írta. Hozzátette, hogy a szerephez az egyik fontos lépés, hogy levágassa a haját.
Később az interneten éles kritikák érték egyrészről azért, mert "nőként hivatkozott a karakterre", másrészt pedig mert nem is neki, hanem egy "transz színésznek" kéne eljátszania. Berry ezután a Twitteren bocsánatot kért:
A hétvégén volt lehetőségem megvitatni a transz férfi szerepét, amiről azt mondtam, el akarom vállalni. Bocsánatot kérek ezért a kijelentésemért. Cisznemű nőként már értem, hogy meg sem kellett volna fontolnom ennek a szerepnek az elvállalását, a transznemű közösség tagjainak tagadhatatlanul lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondhassák saját történetüket.
A színésznő kijelentését üdvözölte a GLAAD LGBT csoport, amely azt mondta, "más jelentős embereknek is ugyanezt kéne tenniük". A Netflix "transz történetekkel" foglalkozó Disclosure csapata is megköszönte Berrynek a "meghallgatást és a tanulást"...