Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:14 Buzeránsaink hétköznapi hősei: a családapa, aki szoknyában és magassarkúban jár munkába13:58 Dunaújváros: "méltó helyet" keresnek a "békéért harcoló" Vörös Hadsereg emlékművének13:40 A 2006-os tankvezető ágyúval ad le díszlövést október 23-án a Mi Hazánk rendezvényén13:33 Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét13:01 A trükk, amivel autód kisebb horpadásai eltűnnek (x)12:41 Őrizetben a milliárdos üzletembert elégető cigány bűnbanda egyik tagja - társai vígan élik világukat12:20 Intenzív osztályra került Belgium zsidó külügyminisztere12:00 A bűnöző Czeglédy havi 1,4 milliós közmegbízatásának felmondását kezdeményezte a Mi Hazánk11:44 A Decathlon is letiltotta a Kuruc.info elérését11:32 Az ENSZ-tilalom ellenére észak-koreaiak tízezrei dolgoznak feketén Kínában a japán sajtó szerint10:58 December 15-ig elfogadják a diákigazolványokat a BKK járatain10:10 Az eddig ismertnél is súlyosabb a Gyurcsány-Jákob-banda bűne: Hadházyék azzal támadnak vissza, hogy portálunkról idézett az a Bíró László, aki mellett a végsőkig kiálltak09:37 Januártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése09:11 Meghalt 46 beteg, 2032-vel nőtt a fertőzöttek száma09:05 Kampány Obama-módra: Bident "minden egyes amerikai sorsa" érdekli
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Az érem másik oldala

Reklám

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tisztavatóján azt mondta, az egyenruhás szervezetek hivatásos állományát soha, de soha nem fogja magára hagyni. Ezzel vélhetően az amerikai eseményekre célzott, hogy ilyesféle itt nem fordulhat elő, ami rendjén is van, ám vannak, akik szerint van mit árnyalni a képen. Alig meglepő módon most ezekkel a véleményekkel fogunk foglalkozni.
Zoom
Kép: MTI
Leszögezem, információimat nem magamtól találom ki, mindazokat tűzoltók véleményének összességéből alakítottam ki. Vegyük sorra az elmúlt 10 évet. Rögvest 2010-ben kivezetésre került a 13. havi illetmény megmaradt része. Aztán a tűzoltók túlmunkáinak kifizetésére született egy kormányrendelet, amelyek alapján, hogy stílszerűen fogalmazzunk, soha, de soha nem kellett volna kifizetni az elmaradt járandóságokat.
2011-ben az államadósság felelősévé tette a kormány a korkedvezményes, korengedményes hivatásosokat, majd meg is szűnt a korkedvezményes nyugdíj. Menjünk tovább. 2012-ben korlátozták a szakszervezeti jogokat és államosították a tűzoltóságokat, így az ország fő tűzoltóinak egy része úgy lett tűzoltó tábornok, hogy határőr, rendőr, vagy postás volt előtte, de lehetett volna akármi más is. 2013-ban létrejött egy állami érdekképviselet, amely 50 millió forint állami támogatásból gazdálkodik, ezzel szemben a dolgozói érdekképviseletek mennyiből? 0 forint állami támogatásból.
De nem volt év változás nélkül, tartogatottak „kellemes”meglepetéseket a következő esztendők is.
2014-hez is úgy érkeztünk el, hogy a megígért rendvédelmi életpályamodellt még mindig nem indították útjára. Sőt, 2015-ben szinte minden hivatásost „megfenyítettek”, és az új szolgálati törvény alapján 4 évre visszavetették a következő fizetési fokozat várakozási idejében, majd sokakat „lefokoztak”. Aztán 2016-ban azt láttuk, hogy a létszámhiány egyre nőni kezdett a sorozatos, elhibázott döntések miatt. Az életpálya hiánya, a gyenge bérek miatt elindult a határvadász-toborzás, amitől fellendülést várt a kormány. 2017-ben némi fénysugarat véltek felfedezni a tűzoltók, ugyanis megjelent az egészségkárosodási ellátás, aminek korábban más volt a megnevezése, de 2012-ig teljesen működőképes volt, mígnem akkor eltörölték. Reménykedtek, de tévedtek, mikor azt látták környezetükben, hogy lényegében 20 ezer forinttal kerülnek utcára megsérült bajtársak.
2018-ra világossá vált, hogy az életpályamodell propagandája egy totális kudarc, tömegével szerelnek már le a rendőrök, börtönőrök, tűzoltók és vámosok. 2019-ben bevezették a rendészeti igazgatási alkalmazotti jogviszonyt, így a közalkalmazottak nagyjából 15 százaléka hagyta el a rendvédelmi szerveket. Végignézve az addig eltelt 8 évet, úgy nézett ki, hol a fentebb már említett 13. havi szűnt meg, hol a komplett szociális háló, hol a cafeteria lett szűkösebb, vagy annak felhasználhatósága csökkent, majd köddé vált a bérpótlék, a bérkiegészítés, adójóváírás és így tovább.
Úgy számolják, hogy az inflációs hatáson kívül ez évi 600 ezer forint mínuszt jelentett a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező tiszthelyettesi állomány minden egyes tagjának is.
De mi történt idén?
Persze, voltak szép és hangzatos ígéretek. Például 10% illetményalap-emelés, amire cirka 13 éve várnak. Lesz új egyenruha, amit persze megvehetnek ők maguk. Persze, mint mondták, „mindenkinek kicsit többet kell dolgoznia”, de idegességre semmi ok, „egy kis türelmet kérnek”.
Aztán most jött a járvány, és „még több türelmet kérnek”. Az pedig már mindent elmond a körülményekről, hogy az illetékes miniszterrel sem tudták felvenni a kapcsolatot a tűzoltó-szakszervezetek, akinek dolga lett volna tájékoztatni a miniszterelnököt a helyzetről… Innen nézve, az érem másik oldalát egy pillanatra felvillantva, látható, igen erősen megkérdőjelezhető Orbán kijelentése. De vajon mikor lesz, s mi kell ahhoz, hogy végre fordulat álljon be?
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready