Bezár!
2021. április 21., szerda, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:44 Hollandiában jövő szerdától lazítások lépnek életbe22:35 Nagy-Britanniában már szervezik az "újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampányt"22:24 Megállapodtak a bukaresti koalíció pártjai a kormányzás folytatásáról22:11 A kormányhivatal kapálni küldte Hadházyt21:39 A 25 ezer koronavírus-áldozatnak mondott halottal kampányolnak a nyomorult ballibek21:35 Putyin aláírta az idegen ügynökök választási részvételét szabályozó törvényt21:21 Ez aztán a független igazságszolgáltatás: Biden sajtótájékoztatón mondta el, milyen ítéletnek kell születnie a Floyd-ügyben20:53 Hiába a lendületes oltakozás, maszkban fogunk rohadni a nyáron is20:44 Egy volt szavazója kidobta kocsmájából a brit Munkáspárt elnökét, amiért támogatta a lezárásokat20:24 Amerikai lap: az orosz hadsereg számos vadászbombázót telepített az ukrán határ közelébe20:14 Vonatbaleset Újfehértónál - egy traktoros meghalt19:55 Egy héten belül 120 ezer orosz katona jelenlétére számít a kijevi banda19:38 Bulgáriában az eddig kormányzó GERB-et bízták meg kormányalakítással19:17 Harmincezer néző előtt kezdődött a kínai labdarúgó-bajnokság új idénye18:54 Nem tüntetők, hanem szélütések okozták a Capitoliumot védő rendőr halálát januárban
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Kriegsmarine nagy kategóriájú hajóinak festése

Reklám

A hadviselés egyik fontos eleme az álcázás. A hadihajók esetében ezt nehéz megvalósítani, mivel hatalmas járművekről van szó. Ezért ezen járművek festése jelentősen eltért a légi és a szárazföldi haderő módszereitől. Alább erről lehet egy illusztrált cikket látni.
A háború előtti festés
A háború előtt a Kriegsmarine a nagy kategóriájú hajókat szürke védőfestéssel festette le. Erre néha még nemzeti színű zászlókat is festettek, hogy egyértelműbb legyen az azonosítás.
Zoom
A Deutschland páncéloshajó a spanyol polgárháború idején
Azonosító jelzés, 1940-41
Az 1940-41-es időszakban, amikor a flotta a német Luftwaffe hatósugarán belül végzett műveleteket, akkor fontos volt, hogy egyértelműen azonosítani tudják a német hajókat, a baráti tűz elkerülésére. Ezért akkoriban gyakori volt, hogy a német hadihajók lövegtornyainak tetejét sárga vagy vörös festékkel festették le.
Zoom
A Bismarck lehetséges festése az útjának a végén, amikor francia partok felé haladt
Zoom
A Gneisenau csatahajó 1941-ben
A „balti” festés
Az egyik jellegzetes német alakmásító festés a „balti” festés volt. A balti festésnek több jellegzetessége is volt, köztük a festett orrhullám. Ezek viszonylag gyakoriak voltak a német hadihajókon. Egy másik jellegzetessége ennek a festésnek a fekete és a fehér csíkok voltak.
Zoom
A Bismarck balti mintázattal
A német hadihajók alakmásító festését elsősorban a tengeralattjárók ellen alkalmazták, nem pedig a légierő ellen. Ennek az volt az oka, hogy a norvég partoknál brit tengeralattjárók tevékenykedtek.
Festés a háború végén
A háború végére a német hajók festése egyszerűbbé vált.
Zoom
A Scharnhorst csatahajó 1943-ban
A háború legvégén két színt alkalmazó alakmásító festést is alkalmaztak. A lényege az volt, hogy a hajó törzsét és a felépítményt a szürke különböző árnyalataival festették le. Így nehezebbé vált a hajó megfigyelése. Ez hasonlított a háború előtti festésre.
Zoom
A Prinz Eugene nehézcirkáló festése 1945-ben
A Tirpitz viszont eléggé elütött a többi hajótól. 1944-ben a Tirpitz egy jellegzetes, imitáló festést hordott. Ennek a festésnek az volt a funkciója, hogy elrejtse a csatahajót a norvég fjordokban.
Zoom
A Tirpitz fényképen, 1944-ben
(Olvasónktól)
Források:
https://worldofwarships.eu/en/news/history/camo-history-4/
http://hajomakett.hu/content/view/644/44/lang,en/
http://www.navweaps.com/index_tech/index_tech.php
http://www.kbismarck.com/drawings.html
http://www.kbismarck.com/prinzeugen.html
http://www.kbismarck.com/deutschland-lutzow.html
http://www.kbismarck.com/gneisenau.html
http://www.kbismarck.com/scharnhorst.html
 Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready