A hadviselés egyik fontos eleme az álcázás. A hadihajók esetében ezt nehéz megvalósítani, mivel hatalmas járművekről van szó. Ezért ezen járművek festése jelentősen eltért a légi és a szárazföldi haderő módszereitől. Alább erről lehet egy illusztrált cikket látni.
A háború előtti festés
A háború előtt a Kriegsmarine a nagy kategóriájú hajókat szürke védőfestéssel festette le. Erre néha még nemzeti színű zászlókat is festettek, hogy egyértelműbb legyen az azonosítás.
Zoom
A Deutschland páncéloshajó a spanyol polgárháború idején
Azonosító jelzés, 1940-41
Az 1940-41-es időszakban, amikor a flotta a német Luftwaffe hatósugarán belül végzett műveleteket, akkor fontos volt, hogy egyértelműen azonosítani tudják a német hajókat, a baráti tűz elkerülésére. Ezért akkoriban gyakori volt, hogy a német hadihajók lövegtornyainak tetejét sárga vagy vörös festékkel festették le.
Zoom
A Bismarck lehetséges festése az útjának a végén, amikor francia partok felé haladt
Zoom
A Gneisenau csatahajó 1941-ben
A „balti” festés
Az egyik jellegzetes német alakmásító festés a „balti” festés volt. A balti festésnek több jellegzetessége is volt, köztük a festett orrhullám. Ezek viszonylag gyakoriak voltak a német hadihajókon. Egy másik jellegzetessége ennek a festésnek a fekete és a fehér csíkok voltak.
Zoom
A Bismarck balti mintázattal
A német hadihajók alakmásító festését elsősorban a tengeralattjárók ellen alkalmazták, nem pedig a légierő ellen. Ennek az volt az oka, hogy a norvég partoknál brit tengeralattjárók tevékenykedtek.
Festés a háború végén
A háború végére a német hajók festése egyszerűbbé vált.
Zoom
A Scharnhorst csatahajó 1943-ban
A háború legvégén két színt alkalmazó alakmásító festést is alkalmaztak. A lényege az volt, hogy a hajó törzsét és a felépítményt a szürke különböző árnyalataival festették le. Így nehezebbé vált a hajó megfigyelése. Ez hasonlított a háború előtti festésre.
Zoom
A Prinz Eugene nehézcirkáló festése 1945-ben
A Tirpitz viszont eléggé elütött a többi hajótól. 1944-ben a Tirpitz egy jellegzetes, imitáló festést hordott. Ennek a festésnek az volt a funkciója, hogy elrejtse a csatahajót a norvég fjordokban.
Zoom
A Tirpitz fényképen, 1944-ben
(Olvasónktól)
Források:
https://worldofwarships.eu/en/news/history/camo-history-4/
http://hajomakett.hu/content/view/644/44/lang,en/
http://www.navweaps.com/index_tech/index_tech.php
http://www.kbismarck.com/drawings.html
http://www.kbismarck.com/prinzeugen.html
http://www.kbismarck.com/deutschland-lutzow.html
http://www.kbismarck.com/gneisenau.html
http://www.kbismarck.com/scharnhorst.html