Bezár!
2021. május 15., szombat, Zsófia, Szonja napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:48 A román gúnyhatáron is elfogadják a magyar védettségi igazolványt - de igazolni kell azt is, hogy a második oltás után eltelt tíz nap23:31 Oroszország haragosainak listájára került fel az Egyesült Államok és Csehország23:12 Nyugalmazott tábornokok kifogásolják Biden fizikai és szellemi képességeit22:59 Antiszemita röplabda: a női válogatott újabb Izrael-veréssel jutott ki az Eb-re22:43 Átlátszó-számítás: felülmérik a hivatalos adatok a koronavírus áldozatainak számát, nem igaz, hogy mi teljesítünk a legrosszabbul22:30 A gyilkos négerek ellen nem sokat érnek a korlátozások Dél-Afrikában - csak romlott a statisztika22:15 A kazahsztáni szajgák sem jártak jobban a villámcsapással, mint az indiai elefántok22:01 Újabb ellenzéki hírportálból lett külföldi ügynök Oroszországban21:42 Zsidóféltésből tiltottak be egy palesztinbarát tüntetést Franciaországban - a bíróság egyetértésével21:21 "Mi csak a magyar szolidaritásra építhetünk" - szja 1%-okat kér a Nemzeti Jogvédő Szolgálat21:07 Ha ég a ház ötemeletnyi zuhanás meg sem kottyan egy macskának20:38 Tizennyolc év börtönt kapott egy állítólag szivárogtató fehérorosz katonatiszt20:35 Van, ahol nem álltak ki "bátran Izrael mellett"20:13 Moszkvai pátriárka: az abortusz helyett a gyermek egyházi gondoskodásba adása lenne a megoldás19:55 Az EU is elítéli a Hamászt, és most nagyon aggódik a tagállamokban a bevándoroltatásnak köszönhető antiszemitizmus miatt
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Anya

Ma, anyák napján köszöntjük az édesanyákat és emlékezünk azokra az anyákra, akik már az égből néznek le ránk.
Egy tanmese jut az eszembe.
Egy fiú beleszeret egy lányba és amikor megkéri a kezét, a lány így szól: hozzád megyek, de csak akkor, ha megölöd anyádat és elhozod nekem a szívét. A fiú így tesz, majd, amikor szalad a szívvel a kezében, megbotlik és elesik. Erre a szív megszólal: kisfiam, megütötted magad?

Anyának lenni soha el nem múló aggodalom, szorongás, önfeláldozás, de anyának lenni nem csak nagy szavak. Hanem fáradtság, kétségbeesés, düh, tanácstalanság és bánat is. Az anyák tartják vállukon a világot, anyának lenni olyan, mint a magyar népmesében Fehérlófia utazása, aki úton a felvilág felé, miután elfogyott az élelem, saját karját, lábát, adja oda a griffmadárnak. Anyának lenni vér és fájdalom és megsemmisülés. És újjászületés. Ajándék, mellyel Isten maga mellé ültet minket a teremtés misztériumában.
Anya nélkül emberré válni nagyon nehéz.
Az anyáknak megköszönni tetteiket szavakkal nem lehet. Talán jobb, ha nem mondunk semmit, csak megöleljük őt, egy gyerek szavak nélkül képes a legmélyebb érzéseket kelteni.
„…S én csüggtem ajkán szótlanul, mint gyümölcs a fán.”
Petőfi tudta.
Az „anya” nem is egy szó. Maga a szeretet. Ősrobbanás, remény, szakralitás, a kezdet és a vég. Univerzális, kontinenseken átívelő kollektív tudat, az emberi lét fundamentuma. A föld bármely részén megszülető és cseperedő gyermek első szava, vágya, álma, mely összeköt mindannyiunkat, mely szóban egyek vagyunk.
Éppen ezért azokat az erőket, akik az anya szó felszámolásáért szállnak síkra, és azt akarják, hogy szülő 1-nek, pláne szülő 2-nek hívjuk drága édesanyánkat, akik torz, beteg lelküket, mint valami kényszerzubbonyt rá akarják húzni az egész világra, az egyetemes emberi lét megsértésével, terrortámadással, szellemi és lelki szőnyegbombázással, emberiség elleni bűntettel vádolom, és rájuk a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérem.
(Budaházy Edda írása a megegymagyart.com-on jelent meg)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready