Az abszurd humor nagyágyúja arra kíváncsi, 1956-ban ki rohanta le brutálisan Magyarországot - írja a Mandiner.
Zoom
John Cleese Twitter-üzenetében tett fel egy kérdést a magyar választóknak. Az abszurd humor nagyágyúja arra kíváncsi, hogy Magyarország 1956-os brutális lerohanását kik követték el:
A) Az ukránok,
B) Az oroszok.
A válaszokat a szavazólapjukon kérjük – zárta sorait a színész, aki sajnos rosszul fogalmazta meg a lehetőségeket, a helyes válasz ugyanis: a Szovjetunió.
Frissítés: És Hont neki is beszólt
Alább olvasható Fb-bejegyzése.
Történelmi lecke kiöregedett brit komikusoknak.
A válasz arra, hogy ki hajtott végre brutális inváziót Magyarország ellen 1956-ban, az ukránok vagy az oroszok, az, hogy mindkettő vagy egyik sem. Magyarország ellen 1956-ban a Szovjetunió hajtott végre inváziót, benne ukránokkal, oroszokkal és másokkal egyaránt.
A Dunántúlt az oszét Mamszurov által vezetett alakulatok, a keleti területeket az örmény Babadzsanjan katonái szállták meg, míg Budapest elfoglalását az ukrán Lascsenko irányította Különleges Hadtest intézte.
A helyzet amúgy nem analóg. A kérdést inkább így kéne föltenni: mely államok voltak azok, amelyek kitartásra biztatták a magyar felkelőket, például november negyedikén mely kormány által létrehozott Szabad Európa Rádió olvasta be a milyen nemzetiségű Observer napilap cikkét, amely szerint „elkerülhetetlenül nyomás nehezedik az Egyesült Államok kormányzatára, hogy katonai segítséget küldjön a szabadságharcosoknak", hogy azután a segítségnyújtást - igen tisztességesen - az jelentse, hogy fogadták a magyar menekülteket?
Amennyiben valami érdemit akart volna Cleese mondani, akkor elég lett volna elputyinoznia magát. Igaz - teszem azt -, a magyar labdarúgó-bajnokságban kevesebb Putyin-oligarcha volt tulajdonos, mint Premier League-ben, hogy mást ne említsek.
És ha már történelem, és ha már választás: holnap lesz százéves évfordulója annak, hogy a grúz-oszét Joszif Visszarionovics Sztálint a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkárává választották. Véletlen?