2019. október 17., csütörtök, Hedvig napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:37 Jákob Péter készen áll a Jobbik átvételére14:27 Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos14:13 Török-kurd összecsapás volt Hollandiában is13:45 Karácsony díszpolgárrá választatná Tarlóst - és persze Demszkyt is13:35 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről13:12 Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya12:46 Hát persze hogy senki sem mert "lázongani" Orbánnak Balatonalmádiban12:01 "Ne legyél kemény fickó! Ne legyél bolond!", írta Trump Erdogannak - a török elnök kukába dobta a levelet11:27 Tarlós bőrdzsekiben fejezte be10:51 Egymást hülyézte Trump és Pelosi Szíria és a napról napra fokozódó oroszveszély miatt10:34 Kalapáccsal és csavarkulccsal verték a hongkongi tüntetések szervezőjét10:17 A Fallschirmjägerek és technikai innovációik: az egyik leghatékonyabb haderő10:08 Mi Hazánk: országosan 4% körüli támogatással bír a mozgalom09:27 Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán megakadályozta07:48 A katalán elnök elítélte az erőszakot
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Holokamu ::

Ami a Schindler listájából kimaradt – adalékok a „zsidómentő” életéhez

Reklám

Az Oskar Schindler életének egy részét bemutató „Schindler listája” címû filmet bizonyára sokan látták már. Igen, ez is egy olyan film, amit kivételesen reklámos megszakítás nélkül nyomnak le nemcsak a magyarok, hanem más népek torkán is.

A nagy zsidómentõ életének kevésbé felemelõ részeirõl azonban a film is csak maximum szemérmesen árul el valamicskét. A focus.de cikkel emlékezik meg a „nagy” emberrõl, érdemes megfigyelni, milyen stílusban.
Az „életmûvész” Oskar Schindler aki „mint egy angyal, zsidók százait mentette meg” 100 évvel ezelõtt született a ma Csehországhoz tartozó Zwittauban, magyarán szudétanémet volt. Apja, Hans Schindler, gyártulajdonos volt, így „házon belül” szerezhette meg mérnöki végzettségét is.
Az „angyali” Oskar 1928-ban feleségül vette a jómódú Emilie Pelzl-t, nyíltan anyagi érdekbõl. Saját állítása szerint ezzel a lépéssel a megrendült családi vállalkozást kívánta megmenteni (nem sikerült, 1930-ban végleg tönkrement a cég). Emilie kicsit másképpen emlékszik. Szerinte újdonsült férje a nagy hozományból rögvest vett egy luxusautót, a fennmaradt részt pedig más módon verte el.
A cikk által Schindler már-már bohókássá eufemizált „szeretetreméltó-kaotikus” életstílus valójában féktelen kicsapongásokat és a sorozatos hûtlenséget jelentett feleségével szemben, maga Oskar szemében filozófiai piedesztán állt.
1935-ben került kapcsolatba a német elhárítással. Kémtevékenysége miatt a csehek hazaárulásért halálraítélték. A Szudéta-vidék német visszacsatolása mentette meg tulajdonképpen az életét. 1939-ben NSDAP tag is lett (kár, nem érdemelte meg).
Lengyelország német megszállása után egybõl Krakkóba indult (felesége nem tartott vele), hogy a háború kínálta lehetõségekkel gyors haszonra tehessen szert. Jó kapcsolatai révén elérte, hogy övé lehessen egy krakkói gyár, amit õ DEF (Deutsche Emailwaren Fabrik) néven üzemeltetett. A gyárban a német csapatok számára állítottak elõ edényeket és konyhai felszereléseket.
Az üzlet olyan jól ment, hogy 1941-ben tovább is tudta bõvíteni a gyárat. A pénz tehát nem jelentett problémát számára, amit a számtalan tivornyával és szemérmetlen házasságtöréseivel is bizonyított.
Schindler jobbkeze Itzhak Stern volt. Tõle (igen, Sterntõl!) származott az az ötlet is, hogy dolgoztassanak zsidókat is, mert azok rabszolgamunkáján igen sokat tudnának spórolni. (Ez már a zsidó összetartás abszurd netovábbja.) Szóval nyugodtan állíthatjuk, hogy két igen hasonló beállítottságú ember talált egymásra.
A pénzéhes világfiból aztán láss csodát, egyik percrõl a másikra nagy-nagy humanista lett, hirtelen szívügye lett a zsidók megmentése a „nácik növekvõ szadizmusa elõl”. Boldog-boldogtalan mehetett immár dolgozni, még akkor is, ha munkaképtelen volt. (Ne felejtsük el, hogy az üzem nem kismackókat készített, hanem a hadsereget látta el!) Schindler (Esetleg Stern hatása is ott volt ezekben az üzelmekben?) még az okirathamisítástól sem riadt vissza. Ekkorra már a Gestapo is felfigyelt a síbolásokra és Schindlert letartóztatták, akit ezúttal is a vagyona és jó összeköttetései mentették meg. (Egyik hasonló kaliberû haverja volt például Amon Göth is, a Plaszow munkatábor parancsnoka, akit még a háború alatt maguk a németek ítéltek el kegyetlenkedései miatt.)
1944-ben nyarának végén az érintett tábort (Plaszow) fel kellett számolni. Annak az ürügyén, hogy a gyárat átköltöztetik máshova, listákat készíttettek Mimi Reinhard-dal, Schindler titkárnõjével.
A költöztetésre valóban sor került, bár néhány vasúti szerelvény nem a megfelelõ helyre, Brünnlitzbe érkezett, hanem más táborokba. Végül Schindler nagy nehezen össze tudta szedni szeretett zsidóit, akiket élelemmel várt, sõt némi fegyverrel (!) is megajándékozta õket, hogy a háború végeztével ne maradjanak kiszolgáltatva az SS-õröknek. (Érti, kedves Olvasó? Ha a háborúnak vége, beköszönt a béke stb., akkor kinek kellenek még fegyverek? Kicsit sántít az érv is.)
Amikor a BBC 1945 május 8-án bejelentette a német kapitulációt, Schindler feleségével és Sternnel önfeledten ünnepelt. (Kár, hogy nincsen fotó róla. Ez mindenesetre sokat elárul Schindler hazafias beállítottságáról.) A következõ reggelen Schindler beszédet mondott a tábor lakóinak, amiben tájékoztatta õket a helyzetrõl és a szabadulásukról. A még mindig jelen levõ SS-õrség minden további nélkül eleget tett azon kérésének, hogy ne álljanak bosszút a zsidókon. (Talán azért, mert nem is állt szándékukban. Ezen úgy látszik, eddig senki sem akart elgondolkodni. Ennyit a vérszomjas SS-õrök állítólagos kegyetlenkedéseirõl, amikrõl számos rémmesét terjesztettek a háború után. Máskülönben ezen logika szerint teljesen abszurd lett volna, hogy az állítólag demoralizált, vérszomjas õrök csak úgy annyiban hagyták volna a dolgot, elvégre a tábor még a kezükben volt.)
Ekkor készült az az aranyfogakból készült álítólagos gyûrû is, amibe az „Aki csak egyetlen életet ment meg, az az egész világot megmenti” talmudi idézetet gravírozták bele.
Schindler tetteinek megítélését nem bízta a véletlenre (hátha nem minden tettéért veregetik meg majd a vállát), hanem Argentínába ment, ahol egyik cége a másik után ment tönkre. Hát igen, egy jó kis háborúban azért könnyebb nyerészkedni, mint békeidõben... 1957-ben aztán mégis visszatért Németországba, ám ott sem volt ügyesebb. Az általa megmentett zsidók megszánták az egyik csõdbõl a másikba tartó vállalkozót és meginvitálták Jeruzsálembe, ahol gyakorlatilag élete végéig eltartották. Schindler ugyan 1974-ben Frankfurt am Main-ban halt meg, mégis kérésére a jeruzsálemi Zion hegyén, a katolikus temetõben helyezték végsõ nyugalomra.
A történettel egy ausztrál író, Thomas Keneally kezdett foglalkozni, egy zsidó túlélõvel, Podek Pfefferberggel történt véletlen találkozása folytán, 1980-ban könyvet írt belõle, aminek nagy sikere lett. Ebbõl készített filmet Steven Spielberg, amit 1993-ban mutattak be elõször. Persze a könyv és a film csak a tényekre hagyatkozik. (Ezt mindenki döntse el inkább maga.)
Oskar Schindler életének tehát vannak elhallgatott részletei is: egy kicsapongó életet élõ, felelõtlen, pénzéhes, a profitért mindenféle törvénytelen ügyletbe belemászó ember is volt egyben. Persze senki sem tökéletes, mondhatja erre bárki, de világszerte már-már az erkölcsiség netovábbjaként beállítani egy ilyen embert talán már nem helyes. Márpedig errõl is szó van. A holokauszt-mese propagálása persze korántsem mellékesen korrekt és ügyes keretet ad az egésznek. Mondhatni, több legyet ütnek egy csapásra. Kritikus kommentárjaimmal ezekre a visszásságokra szeretném felhívni a figyelmet.
(focus.de nyomán SZKR)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready