A világ eddigi legnagyobb távlövő versenyét rendezték a gyulai történelmi íjász-világbajnokságon, hiszen tizenkilenc országból már több mint százhetven nevezés érkezett – olvashatjuk a Magyar Íjászszövetség közösségi oldalán. A HDH-IAA történelmi íjász-világbajnokság nyolc napján, augusztus 14. és 20. között a távlövő versenyen kívül távcéllövő és normál távú rangadót is rendeznek. Gyula harmadik alkalommal házigazdája ennek a nagyszabású világversenynek. Mónus Józseffel, a Fehér Farkassal, a sokszoros világrekorder íjásszal - akinek legnagyobb lövése 918 méter - beszélgettünk a verseny eredményeiről.
Zoom
Az íjász-világbajnokságon a sokszoros világrekorder, világbajnok hajdúnánási íjászok, Mónusné Ruszin Anna Mária és Mónus József vett részt a "Farkasok" csapatából.
Mindketten 4-4 íjkategóriában összesen 8 versenyszámban vettek részt a versenyen.
Óriási fölénnyel, minden kategóriát megnyertek az 50 font íjerősségű kategóriákban.
Azaz
- modern anyagú történelmi íjak,
- természetes anyagú íjak,
- longbow és botíjak,
- vadászíjak kategóriák férfi és női versenyszámában.
Zoom
Zoom
Világcsúcsok születtek, hiszen Mónus József történelmi íjak kategóriájában 50# alatt 451 méteres elképesztő távolsággal, 120 méteres különbséggel győzte le a verseny második helyezettjét.
A vadászíjak kategóriájában is hatalmas világcsúccsal, 453 méteres lövésével hívta fel a világ figyelmét.
Mónus József és felesége nagy történelmi őseink, a szkíta harcosokéhoz hasonló, több ezer évvel ezelőtt is használt nyílvesszővel érték el hatalmas távolságú lövéseiket.
Zoom
A Magyarságkutató Intézet által vizsgált leletanyagok és ismeretek tudásbázisa egy íjász világrekorder agyában és műhelyében nyílvesszővé és íjjá formálva hozott a magyar zászlónak újabb büszkeséget.
Mónus József elmondta, semmi mást nem tettek, mint a magyar zászló becsületéért harcoltak a kilőtt nyílvesszőikkel erejük fölött.
A világ legjobb 40 nyílvesszőjéből 3 maradt épen a verseny után. Bár óriási anyagi veszteséget jelent ez számunkra, de két év munkája alakult át anyagi formájából legendás eredménnyé. Ami ezen verseny után is elmondható a Farkasról: nincs ember a világon, aki kiállt ellene világversenyen távlövészetben, és ő ne győzte volna le.
"Isten, áldd meg a magyart!" - zárta az újabb világrekordokról szóló beszélgetést a Farkas.
(Kuruc.info)