Nem nagyon szoktam személyes történeteket megosztani, de úgy alakult, hogy ideiglenesen be kellett költöznöm a körúton belülre. Minden szép és jó volt, míg felénk nem költözött egy (vélhetően Romániából jött) svéd cserediák család. Egy lakásban 3-4 hátranyalt hajú, lakkcipős, tiritarka inges férfi, mindhez tartozik (legalább) egy rakottszoknyás-kendős asszony meg számolatlan pulya.
Zoom
Illusztráció (fotó: Berta Péter)
Ezeknél az alapbeállítás az üvöltés, ami nem a hangos beszédet jelenti (más kultúra, persze), hanem olyan ordítozást, hogy csodálkozunk, hogy nem pattannak meg az erek a fejükben. Rendszerint valamelyik férfi üvölt althangon az asszonnyal, csattanó dolgok vezetik az ütemet, az asszony a bömbölés és a visítás között viszi a szopránt, a gyerek az asszonyt próbálja követni.
Ma ez másképp alakult, a gyerek kezdett el üvölteni, de úgy, mintha tépnék (ezúttal nem puszta hasonlat, valószínűleg tényleg tépték a haját, mert nem egyszerű gyereksírás volt, hanem az a fajta teli torokból üvöltő jajveszékelés, mikor valakinek a sütőlapra nyomják a tenyerét). Ha már a gyerek üvöltött, közben természetesen a nőnek is el kellett kezdeni, mert egy hang még nem kórus.
Kihívtuk a rendőröket (tudnám minek), akik természetesen semmit nem tudtak kezdeni velük.
Ha simán megpróbálod megkérni őket, hogy halkabban, azt persze támadásnak veszik, amiben a férfi tekintélye sérül (nekem senki ne mondja meg, hogyan verjem a családom).
Na most az van, hogy ezt egy óráig elhallgatod, a harmadik óra után azt veszed észre, hogy minden idegesít, ingerült vagy, nem tudsz koncentrálni, egy fél nap után pedig bármit megadnál öt perc nyugalomért. Ez hetek óta tart.
Ma erre keltem, de úgy, hogy amikor aludtam, már az álmomba is beleszövődött a skandináv csatazaj. Azóta szünet nélkül, egyetlen felvonásban tart a műsor.
Nyilván a fizikai erőszak az egyetlen, amiből értenek, de azt ugye nem lehet, mert még téged ítélnek el érte.
Milyen megoldásokat tudtok javasolni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba? Milyen házi praktikák léteznek ellenük? Mik a tapasztalatok?