Az Európai Parlament képviselői kérdezték kedden a plenáris ülésen a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős fideszes európai uniós biztost, aki a jelek szerint véletlenül bekapcsolva felejtette a mikrofonját. Várhelyi Olivér, miután a helyére ült, a sorjázó kérdések után azt kérdezte:
hány hülye van még?
Zoom
A történtekről készült felvételt az egyik ilyen hülye, a DK EP-képviselője rakta ki a Facebookra, de megkíméljük olvasóinkat a Lenin-fiú hisztijétől, íme a lényeg:
A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős fideszes uniós biztostól a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy azonnal mondjon le, az esetről tájékoztatták a moszkvai pártbizottságot az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökét is. Mint írták, ha pedig nem hajlandó magától lemondani, akkor elvárják az Európai Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől, hogy azonnal rúgja ki.
A DK hozzátette, nem történhet meg, hogy egy fideszes "ilyen szégyent hoz a magyarokra", hogy lehülyézi az 450 millió európai polgár képviseletében ott ülő EP-képviselőket, akiknek éppen az a dolguk, hogy őt kérdezzék.
Frissítés: szerencsére csak félreértés volt
Őszintén sajnálom, hogy félreértés történt az Európai Parlament február 14-i plenáris ülésén tett megjegyzésem kapcsán - írta szerdán közzétett sajtóközleményében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.
Várhelyi sajtóközleményében azt írta, "megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetből" (mindig mindenkivel ez szokott történni, vagy esetleg feltörik a Facebook-fiókját, netán összevágják a szavait - a szerk.), ami "egy teljesen más témában, kabinetfőnökével magyarul folytatott magánbeszélgetéshez kapcsolódott".
A biztos hangsúlyozta, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja az összes uniós intézményt és azok képviselőit is. "Szeretnék köszönetet mondani az Európai Parlament tisztelt képviselőinek a keddi eszmecseréért, amely kiváló alkalom volt arra, hogy megvitassuk a Nyugat-Balkán rendkívül fontos geopolitikai kérdéseit. A jövőben is állok rendelkezésre, hogy a tárcámhoz tartozó területek fejleményeiről vitát folytassak az Európai Parlamenttel, teljes mértékben tiszteletben tartva intézményközi kötelezettségeimet és az őszinte együttműködés elvét" - írta a biztos sajtóközleményében.
(MTI - 24 nyomán)