Jelenleg a nyugati védelmi ipar 3 új generációs harckocsi-típust fejleszt a médiában megjelent hírek alapján. Ezekből az egyik, az EMBT (Enchanced Main Battle Tank) még nem szerepelt a Kuruc.infón. Most ennek a típusnak a fejlesztéseit és a problémát tárjuk a közönség elé.
Modern nyugati harckocsi-fejlesztések
Az elmúlt nagyjából másfél évben a nyugati védelmi cégek 3 új generációs harckocsifejlesztés prototípusait hozták nyilvánosságra. Ezek az amerikai AbramsX, a német Rheinmetall magánkezdeményezésére fejlesztett KF51 Párduc, és a közös német-francia projekt keretében fejlesztett EMBT.
Az amerikai haderő igényeinek valószínűleg az AbramsX felel meg legjobban az üzemanyag-takarékos és halk dízel-elektromos meghajtásával. Viszont ennek a prototípusnak a lövege ugyanúgy 120 mm-es, mint a jelenlegi amerikai harckocsiknak, vagyis az űrméretben nincs fejlődés.
A három projekt közül valószínűleg a leginkább előrehaladott állapotban a KF-51 van. Ennek a típusnak új, 130 mm-es űrméretű lövege van, aminek a hatásos lőtávolsága 50 százalékkal nagyobb, mint a jelenlegi 120 mm-es NATO-harckocsilövegeknek. Emellett a típus a már a Leopard 2 harckocsikon bevált dízelmotort fogja használni, ami csökkenti a fejlesztési és a gyártási költségeket.
A harmadik projekt, az EMBT még nem szerepelt portálunkon. Most ennek a projektnek az előnyeit és a problémáit fogjuk bemutatni, a teljesség igénye nélkül.
Az ASCALON harckocsiágyú
A három bemutatott projekt közül az EMBT azzal tűnik ki, hogy annak van a legnagyobb űrméretű és legerősebb lövege, az ASCALON. Az ASCALON a 140 mm-es űrméretével a világ jelenleg hadrendben lévő minden harckocsilövegénél nagyobb űrméretű.
Viszont az ASCALON nem ezzel tűnik ki leginkább, hanem azzal, hogy fejleszthetőre tervezték. Az ASCALON tervezésekor azt tűzték ki célul, hogy a löveg képes legyen a 2040-es években szolgálatba álló új generációs ellenséges harckocsikat is kilőni.
Ehhez a löveg tervezői, a francia NEXTER szakemberei azt a megoldást választották, hogy a löveg a nagy töltényűr – alacsony nyomás kombinációt alkalmazza. Ennek következtében a löveg könnyedén ki tudja lőni a jelenleg rendszerben lévő harckocsikat, és a nyomás emelésével tovább lesz fejleszthető. Az ASCALON alapverzióján a lövéskor a töltényűrben fellépő nyomás kisebb lesz, mint a jelenleg hadrendben álló NATO-harckocsik 120 mm-es lövegei esetében.
Az ASCALON így könnyedén képes lesz arra, hogy egy T-90-es harckocsit kilőjön, és később majd az átütőképessége emelhető lesz az Armata és a még annál is újabb célpontok kilövéséhez.
Zoom
A 140 mm-es ASCALON löveg kiállítva, mellette a lőszerrel
Egyéb jellemzők
Az EMBT fő fejlesztése mégsem ez lesz, hanem az informatika integrálása a haditechnikával. Az EMBT képes lesz felhő alapon szuperszámítógépekkel kommunikálni, ami révén a harckocsit mesterséges intelligencia segítheti.
Egy másik jelentős fejlesztés az lesz, hogy az EMBT az AbramsX-hez hasonlóan hibrid meghajtású lesz, ami csökkenteni fogja az üzemanyag-fogyasztást, és lehetővé teszi majd a csendes üzemmódot, ami csökkenti a tank hőképét.
Zoom
Az EMBT technológiademonstrátora
Problémák
Az EMBT projekttel viszont az a probléma, hogy közös német-francia fejlesztés. Ugyan ez abból a szempontból jobb, hogy ezáltal megoszlanak majd a fejlesztési és gyártási költségek, de a jelenlegi hírek alapján a két fél nem tud megállapodni abban, hogy a jövő harckocsijának minek kell megfelelnie.
A hírek alapján a francia és a német verziók különbözni fognak. Még az is lehetséges, hogy különböző űrméretű löveget kapnak.
Ezen ellentét miatt a projekt holtpontra jutott, és egyes értesülések szerint a közelmúltban majdnem ahhoz vezetett, hogy a közös projekt felbomlott. Ennek következtében a németek az elmúlt hónapokban állítólag (a Handelsblatt szerint) ki akarták tenni a franciákat a projektből, és más európai országokkal egy új projektet akartak kezdeni. Ezt végül - állítólag - sikerült elkerülni.
Emellett az EMBT még messze van a megvalósítástól. Az ASCALON löveg még nem érett meg az alkalmazásra, ami miatt a prototípusokon jelenleg még a korábbi generációs lövegek vannak. Emellett az eddig bemutatott prototípusok inkább technológiademonstrátorok, mintsem kész termékek.
A feszültségeknek a felek között az is oka lehet, hogy a franciák számára sürgetőbb az EMBT gyártása. Ők a legújabb harckocsijuk, az AMX 56 Leclerc gyártását már 2010-ben beszüntették, ami miatt jelenleg nincsen gyártásban lévő francai harckocsi-típus. Ezzel szemben Németországban a Leopard 2 típus még mindig gyártás alatt van, ami miatt a németeknek jelenleg is vannak exportbevételeik.
Mi miért a Párducot választottuk?
Az előbbiek alapján felmerül a kérdés, hogy a magyar állam miért a Párducot választotta, amikor az EMBT talán még egy annál is nagyobb ugrás lesz.
Erre az az egyik lehetséges válasz, hogy a Párducnak ide lehet hozni a gyártását, ami elég komoly gazdasági érdek. A szintén német eredetű Krauss-Maffei, a Leopard 2 harckocsik gyártója és az EMBT egyik fejlesztője erre állítólag nem volt hajlandó.
A hazai gyártás révén a KF-51-hez majd sokkal olcsóbban hozzájuthatunk, mint a Németországból vásárolt Leopard 2-esekhez. Egy KF-51 majd 15 millió dollárba kerül, ami állítólag harmada a Leopard 2 beszerzési árának.
Zoom
KF-51 Panther
Emellett, mint ahogyan a fentiekből olvasható volt, komoly kockázat van abban, hogy az EMBT egy közös német-francia projekt. Plusz még közelében sincs a gyártásnak.
Az AbramsX még messzebb van a megvalósítástól, mint a Párduc. Emellett az amerikaiak exportra általában gyengébb képességű verziót ajánlanak a fegyvereikből, mint amit saját maguknak gyártanak.
Zoom
AbramsX
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://www.edrmagazine.eu/ascalon-nexters-solution-for-the-mgcs-main-gun
https://asiatimes.com/2023/10/france-germany-venture-aims-to-redefine-tank-warfare/
https://www.handelsblatt.com/politik/international/leopard-2-nachfolger-so-startet-deutschland-eine-neue-kampfpanzer-allianz/29374860.html
https://frontierindia.com/mgcs-battle-tank-project-enters-operational-phase-germany-and-france-pledge-political-oversight/?expand_article=1
https://demokrata.hu/magyarorszag/parducugras-723406/
Képek:
https://www.edrmagazine.eu/wp-content/uploads/2022/07/ESY-22-Nexter-Ascalon_03.jpg
https://i0.wp.com/asiatimes.com/wp-content/uploads/2023/10/Tank-Germany-France.jpeg?w=1200&ssl=1
https://www.militarytoday.com/tanks/kf_51_panther.jpg
https://cdn-0.tankhistoria.com/wp-content/uploads/2022/10/AbramsX.-General-Dynamics-screencap-2..png