Ismét bővül egy új résszel a Heti progresszió színes világa. Olvasói képek, videójátékok és egy „különleges rendezvény” szerepel az aktuális kínálatban. A hetiprogresszio@protonmail.com címre küldött anyagokat ezúton is köszönöm, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy külön, extra köszönetet nyilvánítsak azokért a küldeményekért, melyek részletességüknél és a témájuk terjedelmességénél fogva nem a rovatban, hanem önálló publicisztikaként látnak napvilágot. Ha nincs a rovat – és természetesen lelkes olvasóink aktivitása – akkor ezek a hírek és anyagok sosem jutának el közönségünkhöz, így rendkívül hálás vagyok ezért. Egyszersmind mindez örömteli jelzés számomra, hogy a Heti progresszió kinőtte magát, így minden kedves olvasónkat aktív részvételre biztatok a továbbiakban is!
Azonban most vágjunk is bele az e heti kínálatba!
3. Olvasónknak köszönhetően hoztam az országból pár aktuális hangulatképet. A „pedo” becenévért igencsak megdolgozott a Fidesz az utóbbi egy hónapban, a „Free Gaza” felirat pedig egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amely sajnos egyáltalán nem kap kellő teret a magyar politikában, közbeszédben, pedig a magyar kormány élen jár a zsidó háborús bűnök eltussolásában.
Zoom
Sommás vélemény
Zoom
Ez is lényegre törő
Reméljük, hogy Izrael ezen bűnei és a palesztin nép ellen elkövetett genocídium fokozatosan téma lesz idehaza is, hogy árnyalhassuk a Fidesz szélsőséges, filoszemita politikáját.
2. A Baldur’s Gate 3 azon kevés játékok egyike, amellyel igencsak bajban van az emberfia. A sok LMBTQ-tartalommal rendelkező termékeket, filmeket, könyveket, játékokat, stb. az ember ösztönszerűen elutasítja, azonban a Baldur’s Gate 3 esete van annyira egyedi, hogy külön is szót érdemel.
Összességében a tavaly megjelent szerepjáték egy elképesztően jól kidolgozott, alapos, epikus, minden szempontból minőségi kaland. Különösen kiemeli a belga Larian Studios videójátékát az a tény, hogy odafigyeléssel, komoly hozzáállással és eltökélten fejlesztették, bebizonyítva, hogy jó munkához idő kell, így az egyre inkább lezüllő, mikrotranzakciókra, a játékosok pénzére hajtó, félkész játékokat kiadó tripla A-s szektor szereplőinek egy markáns része neki is esett a játéknak és a fejlesztőknek egyaránt, miközben azt hangsúlyozták, hogy náluk van a mindentudás esszenciája a félkész játékaikkal egyetemben. A tripla A-s piac szégyenteljes viselkedése sértő a videójátékos közösségre nézve, másrészről viszont a Baldur’s Gate-nek is vannak bűnei, persze a szektor nem ezeket hányta a szemére.
Nevezetesen az, hogy még a korszak mércéjével mérve is csordultig van LMBTQ-tartalommal, ez pedig egy ilyen jó játék esetében különösen fájó. Kedves olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy a játék 6-os patch-e „love is in the air” címszóval még lendít egyet a buzivonaton, mert segítségével továbbfejlesztették a „romantikus jeleneteket”. Mindezt természetesen egy azonos nemű „párral” illusztrálták.
A Baldur’s Gate 3 egyik legjelentősebb iskolapéldája annak, hogy egy kiváló, innovatív, tartalmas játékot hogyan lehet megmérgezni olyan tartalmakkal, melyet egy agresszív, törpe kisebbség lobbija erőltet ránk. Hogy a lobbinak pedig mekkora ereje van, azt érdemes a stúdió első (na jó, ha igazságosak akarunk lenni, akkor csak a második) játékával, a Divine Divinityvel szemléltetni. Erről nemrég jelent meg magyar nyelven egy jó hangulatú bemutató, ahol nemcsak azzal szembesülünk, milyen epikus és gyönyörű zenéje is volt ennek a 2002-es játéknak, hanem, hogy mennyi, valóban humoros (ma már egyesek szerint „sértő”) szegmenst is kapott, ja...és persze 0 LMBTQ-tartalmat. A Larian számára tehát csak az elmúlt években, hirtelen vált „fontossá” ennek a törpe kisebbségnek a kiszolgálása, amely sokat elmond a stúdiók, kiadók szolgalelkű hozzáállásáról.
1. Végül egy kis „programajánló” a Baden-Württembergben található Gernsbach kisvárosából, Rastatt szomszédságában. Az alig több mint 14 ezer lakosú kisváros élen jár a „toleranciában”, ugyanis, ha 13 és 27 év közötti queer vagy (esetleg csak tele vagy felesleges szabadidővel és mazochista módon érdekel a téma), már megtaláltad a helyed a helyi közösségben. Merthogy itt van ilyen és szeretettel várnak a rendezvényeikre!
Zoom
Akadálytalanul ömlik a propaganda az egykori Európa vezető országában
A csoport 2023. 02. 20-án rajtolt – amit kikérek magamnak, mert aznap van a szülinapom – mivel azonban ez egy látszólag és gyakorlatilag is új plakát, a csapat most ünnepelhette első szülinapját és még mindig aktív (amint megnyitottam a közösségi ház honlapját, egyből az ő rendezvényüket dobta fel a főoldal, csak hogy érezzük a prioritásokat). A plakát tanúsága szerint a helyi ifjúsági házban szoktak tobzódni a „Pride is everyday” jelszóval toborzó fiatalok.
Búcsúzom mára, igyekszünk sort keríteni minden releváns küldeményre és még egyszer köszönöm a hétről hétre egyre aktívabb részvételt kedves olvasóinktól!
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info