A YouTube már jó ideje küzd a reklámblokkoló szoftverekkel és appokkal, és próbálja rávenni a felhasználókat, hogy ha hirdetések nélküli videózást szeretnének, az ilyesmik használata helyett inkább nevezzenek be a YouTube Premium előfizetésére (ez havi 1790 forintért száműzi a reklámokat). Most minden eddiginél drasztikusabb akcióba vágtak bele, és az olyan okostelefonos alkalmazásokat, amelyek reklámmentesítik a YouTube-ot, egyszerűen letiltották a videók eléréséről.
Zoom
Kép forrása: mspoweruser.com
Nem előzmények nélküli ez a húzás, korábban már jelezték felugró ablakokkal, hogy a néző legyen szíves, kapcsolja ki a reklámblokkolóját, volt, hogy három videó lejátszása után vágták el a reklámtalanító appot a videók elérésétől, de az is előfordult, hogy ha a rendszer észlelte, hogy valahol reklámblokkoló van telepítve, direkt lassabban töltötte be a videót.
A videómegosztónak elvileg minden joga meg is van az ilyesmire, mert a reklámblokkoló megsérti a szolgáltatás felhasználói szerződését. Más kérdés, hogy néha tényleg idegesítő mennyiségű hirdetés tud egy-egy YouTube-videót megszakítani vagy az elindulását megelőzni. A cég egyébként nem is feltétlenül erre hivatkozik, amikor háborút indít az adblockerek ellen, hanem arra, hogy a reklámok nélküli videónézés a tartalomgyártók zsebéből vesz ki pénzt, és így végső soron az egész YouTube tartalomkínálatának, és azzal pedig az összes nézőnek tesz rosszat, írja a Telex.