A koldulásért kiszabható maximális bírság összegével, száz euróval próbált megvesztegetni egy rendőrt Romániában egy tetten ért kéregető, az ügyészség ezért elrendelte őrizetbe vételét - közölte szerdán a Szeben megyei törvényszék mellett működő vádhatóság.
Az eset május 5-én nem sokkal éjfél után történt, amikor egy kolduláson ért 72 éves, Morgonda községi lakos két 50 eurós bankjeggyel próbálta rávenni az őt előállító rendőrt, hogy - "hivatali kötelességének teljesítését elmulasztva" - ne szabjon ki rá szabálysértési bírságot, amiért rendszeresen nyilvános helyen kéreget.
Az ügyészségi közlemény szerint a koldus arra is megpróbálta rávenni a rendőrt, hogy szállítsa haza a járőrkocsival. A közlemény nem tért ki arra, hogy hol történt az eset, de Morgonda több mint 70 kilométeres távolságra található a megyeszékely Nagyszebentől.
A bűnügyi eljárás során az ügyészség munkáját a rendőrség Szeben megyei korrupcióellenes igazgatósága is segítette - tudatta a vádhatóság.
Arról, hogy milyen további intézkedéseket hoznak az ügyben, csütörtökön dönt az ügyész.
Romániában a koldulás önmagában nem bűncselekmény, csak ha az elkövető kiskorú jelenlétében próbálja adakozásra késztetni a járókelőket. A koldulásért 100 lej (7700 forint) és 500 lej közötti szabálysértési bírságot lehet kiszabni.
A megvesztegetés viszont bűncselekmény, amelyet 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a román Btk.
(MTI)