Az Erdélyi Metropólia döntése alapján a 2008-as évet Andrei Saguna emlékévnek" nyilvánították, melynek gondolatát átvette és támogatta az UNESCO is - írja közleményében a Magyarországi Román Ortodox Püspökség. Gondoltuk, megnézzük, mégis mi alapján. Rákerestünk, és ezen eredmény nyomán itt leltünk rá kedves tömeggyilkosukra.
Volt egy sejtésünk, hogy nem polgárháború szítása, hazaárulás, idegen csapatok behívása vagy más hasonló bevallott dicső cselekedetek ismertetnek el az UNESCO által, bár a Nyugattól minden kitelik.
Nem is erről szól a fáma, hanem arról, hogy Saguna (erdélyi) püspök a XIX. század Romániájára egyik legtöbbet ható ember volt, kinek hatása átívelt Románia határán, megalapította Románia legrégebbi újságát. Tetszik érteni: XIX. század - Nagyszeben - Románia... Mintha már akkor oda tartozott volna Erdély.
Ha nem értettük, hogyan tudta annyira a maga oldalára állítani a tolvaj bocskoros népség a fél világot Trianon előtt, akkor szemléljük most, és ismerjük fel a nemes egyszerűséget: csúsztattak, hazudtak, a magyarok pedig nem korrigáltak. Kíváncsiak vagyunk, ki fog lépni azután, hogy felhívtuk rá a figyelmet...



Kapcsolódó: