Linz város új, konzervatív nézeteiről ismert segédpüspöke kinevezésének visszavonását kérte a pápától, miután előléptetése erősen megosztotta az osztrák katolikus hívőket és az egyházat.
A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség idézte vasárnap az 54 éves főpap, Gerhard Maria Wagner közleményét, amely szerint a heves bírálatok közepette úgy döntött: arra kéri a szentatyát, hogy vonja vissza linzi segédpüspöki kinevezését.

A Kathpress szerint a Vatikán méltányolta Wagner kérését.
A linzi egyházmegye papsága ellenezte a windischgarsteni plébános előléptetését segédpüspökké. A múlt héten a linzi egyházmegye 39 főesperese közül 31-en nyilatkozatban fejezték ki bizalmatlanságukat az új segédpüspök iránt. Látván a papság berkeiben az ellenkezést, illetve azt, hogy egyre többen lépnek ki a katolikus egyházból, Christoph Schönborn bécsi bíboros hétfőre válságtanácskozásra hívta az osztrák megyéspüspököket.
Gerhard Maria Wagnernek több olyan kijelentése volt, amelyek megbotránkozást okoztak Ausztriában. A pap például gyógyíthatónak mondta a homoszexualitást, a sátánizmus terjesztésével vádolta a fiatalok körében népszerű Harry Potter című regénysorozat szerzőjét, s azt találta mondani, hogy a 2005-ben New Orleansra lecsapó Katrina hurrikán isteni büntetés volt a város vétkeiért.
(MTI)