Nem először hoz szégyent hazájára
Guido Westerwelle külügyminiszter nyitotta meg szombat este a németországi Kölnben a világ legnagyobb homokos "sport- és kulturális rendezvényét", a VIII. Gay Games-t, amelyen 10 ezer sportoló vesz részt a világ 70 országából.


"Addig folytatjuk a küzdelmet, amíg senkinek nem kell félnie többé attól, hogy önmaga legyen, bárhol is éljen a világon" - jelentette ki megnyitóbeszédében a ferde hajlamaival folyton kérkedő liberális pártelnök, a "melegolimpia" fővédnöke.
Westerwelle megtiszteltetésnek nevezte, hogy első ízben Németország rendezheti meg a "Meleg Játékokat"; megemlékezett arról a generációról, amely "a szabadságunkért küzdött", és hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni azokról sem, "akiket még mindig kirekesztés, üldözés sújt". "Egyetlen vallás sem igazolhat gyilkosságot" - jelentette ki, arra utalva, hogy egyes vallások halállal rendelik büntetni a fajtalankodást.
A "melegolimpia" 28 éves történetében a német külügyminiszter, alkancellár a legmagasabb rangú politikus, aki jelenlétével tisztelte meg az eseményt.
Az első Gay Games-t 1982-ben tartották a kaliforniai San Franciscóban Tom Waddell homokos tíztusázó amerikai olimpikon kezdeményezésére.
A rendezvényhez kapcsolódva a sport és a homoszexualitás viszonyáról nyílt kiállítás a kölni Német Sport- és Olimpiai Múzeumban; a tartományi családügyi (!) minisztérium által gondozott tárlat megnevez 100 ismert buzi élsportolót, akiknek nagy többsége azonban csak az aktív versenyzést befejezve "bújt elő rejtekéből".
Kölnben működik egyébként Európa legnagyobb köcsög sportklubja, az SC Janus.
(MTI nyomán)