Izraelben öt évre ítélték az ottani zsidó neonáci szervezkedés egyik tagját. Társait már korábban súlyos szabadságvesztéssel sújtották néger vendégmunkások, homoszexuálisok, punkok, drogosok és kipás járókelők elleni brutális támadások miatt. A vádirat szerint a neonáci zsidó társaság tagjai Adolf Hitler születésnapján fogadalmat tettek arra, hogy megvédik a fehér fajt.

Dimitrij Bogotih (jobbról) egyik társával
Dimitrij Bogotih, a neve alapján oroszországi származású zsidó fiatalt ma délelőtt 59 hónap, azaz közel öt évi szabadságvesztésre ítélte egy izraeli bíróság. A vádirat szerint a most 24 éves elítélt a Tel-Aviv melletti Petáh-Tikvá városban szervezkedő neonáci zsidó csoportosulás egyik központi alakja volt. Társait már 2007-ben letartóztatták, ám Bogotih a felelősségre vonás elől előbb Oroszországba menekült, majd onnan a hatóságok kitoloncolták Üzbegisztánba. Izrael nemzetközi elfogatóparancsot adatott ki Bogotih ellen, miközben a társait, összesen nyolc embert súlyos börtönbüntetésre ítélték. Az idén januárban Üzbegisztán kiadta Izraelnek a körözött személyt, amelynek következtében ma sor kerülhetett a bírósági ítéletre.

Gépkarabéllyal a Kármel piacon
A 2007 szeptemberében letartóztatott neonáci izraeli csoport tagjainak a többi között fölróják, hogy kegyetlen fizikai bántalmazásokkal járó támadásokat intéztek drogosok, homoszexuálisok, kipát viselő járókelők, punkok és az idegen, főleg Afrikából beszivárgó vendégmunkások ellen. Áldozataikat leginkább a tel-avivi Kármel piacon és a régi autóbusz-pályaudvar környékén szemelték ki, és támadták meg.
Az izraeli bíróság Dimitrij Bogotih szökése idején hét évi börtönbüntetésre ítélte a csoport Árik Bonjatov nevű tagját. A barátai körében csak „náci Árik” becenéven ismert Bonjatov bűnéül a bíróság azt is fölrótta, hogy az ICQ program segítségével különleges szertartást állított össze Adolf Hitler születésnapjának méltó megünneplésére. A Harmadik Birodalom vezetőjének születésnapján a vádlottak „fölesküdtek a Hitler és minden fehér ember iránti hűségre, s arra, hogy az utolsó csepp vérükig védelmezik a fehér fajt”. Az izraeli rendőrség a csoport tagjainál nagy mennyiségű nemzetiszocialista jelképet, a Harmadik Birodalom kiadványait és Hitler-képeket találtak.

„Náci Árik” a tárgyalásán
Az évekig szökésben volt Dimitrij Bogotihot a Petáh Tikvá-i bíróság ma 59 hónap, azaz, egy hónap híján öt évi szabadságvesztésre ítélte neonáci szervezkedés, s bizonyos társadalmi kisebbségek elleni támadások bűncselekményének elkövetése miatt. Az ítélet nem jogerős.
Hering József – Kuruc.info