Endrésik Zsoltot a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja titkos szavazással kizárta a frakcióból. Erre azt követően került sor, hogy a képviselőtársak megismerték Endrésik írásos védekezését, aki ugyanakkor személyes megjelenési kötelezettségének nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőcsoport szerdai ülésén - közölte közleményében a párt vezetése tegnap. Ennek ellenére egyes facebookos hozzászólók figyelmetlenségből vagy szándékosan azt terjesztik, hogy érintettet meg sem hallgatták:

Pedig az "írásos védekezés megismerésén" kívül Vona Gábor többször is beszélt telefonon Endrésikkel, előbb kérve, hogy jelenjen meg az elnökségi és a frakcióülésen (de ő erre nem volt hajlandó), majd rákérdezett a HVG-cikk ügyére is, amit az érintett nem ismert el, de nem is tagadott - derül ki a pártelnök tagsághoz írt körleveléből, mely eljutott szerkesztőségünkhöz is. Mivel e levelet körülbelül tízezer címre küldték ki - így számíthattak rá, hogy terjedni fog -, s mivel fontos információkat tartalmaz a tegnapi döntés meghozatalának hátteréről és körülményeiről, úgy döntöttünk, a fontosabb részeit megosztjuk olvasóinkkal, akiknek a többsége, ha nem is Jobbik-tag, de -szimpatizáns és -szavazó, így nekik is joguk van arra, hogy tisztábban lássanak ebben az ügyben.

Adjon az Isten! Jobbikos tagtársam! A tegnapi napon nehéz döntést kellett hoznia az országos elnökségnek - kezdődik a levél. A már ismert helyzet bemutatása után Vona ezt írja: "Természetesen az első döbbenet után az elnökség azonnal berendelte Endrésik Zsoltot, aki a tegnapi frakcióülés miatt amúgy is Budapesten volt, de ő ígéretei ellenére sem az elnökségi, sem a frakcióülésen nem jelent meg, a későbbiek során telefonon elérhetetlennek bizonyult többünk számára is. Távollétét azzal magyarázta, hogy először a rendőrségre megy. Reggeli beszélgetésünkkor többször megkértem, hogy jöjjön előbb az elnökségi ülésre, de erre nem volt hajlandó."
Vona kitér arra is, hogy elnökség ezután meghallgatott három érintetett, akik a levelezésben indirekt módon érintettek voltak (de nem tudtak a borsodi szervezkedésről), s mindhárman azt erősítették meg, hogy a levelek eredetiek.
"Eközben Endrésik Zsolt a sajtóhoz fordult egy közleménnyel az elnökség és a sajtóosztály megkerülésével, így a döntést nem halogathattuk tovább. Az elnökség a négyórás vizsgálat végén egyhangúan arról döntött, hogy mindhárom érintetett visszahívja mandátumából (Endrésik Zsolt országgyűlési, Kisgergely András megyei és települési, Nagyházi Zoltán települési mandátumot szerzett jobbikos színekben), valamint mindegyikük ellen etikai vizsgálatot kezdeményez" - számol be a pártelnök, hangsúlyozva, hogy a Jobbik képviselői a Szent Koronára tettek esküt, hogy amennyiben az elnökség visszahívja őket, akkor a mandátumukat visszaadják. (A döntést a későbbi frakcióülésen is megerősítették, miután megvitatták az ügyet, 32 igen, 2 érvénytelen szavazattal döntve Endrésik Zsolt frakcióból való kizárásáról. Érdekességképpen: a frakció még egységesebb volt, mint Pősze esetében, amikor hat ellenszavazat is volt.)
Szóba kerül a HVG-cikk is a levélben: "A frakcióülés után telefonon beszéltem Endrésik Zsolttal, aki kérdésemre a telefonban ugyan nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy közük lenne a HVG cikkéhez. Egyúttal jelezte, hogy a mandátumáról egyelőre nem mond le, néhány nap gondolkodási időt kért. Mivel a képviselő rendelkezik jog szerint a saját mandátumáról, ezért a kezében van a döntés. Bízom benne, hogy a becsülete fontosabb lesz, mint a parlamenti mandátum" - áll Vona Gábor levelében, mely így zárul:
"Az elnökség és jómagam is a párt ellen elkövethető vétkek legsúlyosabbjai közé sorolom azt, ha valaki a velünk ellenséges sajtóorgánumokhoz vagy személyekhez fordul azért, hogy akár valós, vagy ahogy jelen esetben történt, valótlan belső konfliktusok kiteregetésével, hazugságokkal igyekezzen ártani saját pártjának. A Jobbik elnökeként ezért a döntés felelősségét vállalom, az ilyen mentalitásnak a pártban nincs helye. Legyen ez tanulság mindenki számára."
Tegnapi cikkünkben írtuk, de mivel később került be az anyagba frissítésként, elkerülhette több olvasó figyelmét: információink szerint egy képviselőtársa korábban látta Pőszével tárgyalni Endrésiket a Parlamentben (nem az ülésteremben), Endrésik egy padtársa pedig telefonjának híváslistáján akaratlanul is észrevette egyszer, hogy ott van Pősze - így ma már könnyebben összeállt a kép. Endrésik ismerői, nemrégi szövetségesei is mind azt állították, hogy életszerű a kiszivárgott levelezés.
(Kuruc.info)