A Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselője, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselői önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost és a balliberális hvg.hu hírportált is. Endrésik Zsoltot a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja ezért titkos szavazással kizárta a frakcióból. Erre azt követően került sor, hogy a képviselőtársak megismerték Endrésik írásos védekezését, aki ugyanakkor személyes megjelenési kötelezettségének nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőcsoport szerdai ülésén - közölte közleményében a párt vezetése.

Endrésik Zsolt
A Jobbik Országos Elnöksége etikai eljárást kezdeményezett a pártból való kizárásuk érdekében, tisztségeiktől megfosztotta, és tanúk maghallgatása után képviselői mandátumukból is visszahívta őket az erre tett esküjük alapján, egyhangú szavazásokkal. Miközben a teljes magyar politikai garnitúra és a hazai sajtó nagy része a Jobbik ellehetetlenítésére szövetkezett, az országos elnökség nem tűrheti, hogy a soraink között bárki csúsztatásokkal és szemenszedett hazugságokkal, a velünk ellenséges személyekkel és médiumokkal közösen igyekezzen ellentéteket szítani a szervezeten belül, elárulva ezzel a párton belüli bajtársiasság eszméjét - áll a Jobbik Országos Elnökségének közleményében.
Arra, hogy hogyan jutottak a fentiek a párt vezetésének tudomására, és mit szól ehhez maga az érintett, hamarosan visszatérünk.
Frissítés: Fölöttébb furcsa levelek érkeztek a Kuruc.info, három másik híroldal és több jobbikos pártvezető postaládájába tegnap éjszaka. Valamennyi levél Endrésik Zsolt Gmail-es címéről érkezett, és olyan korábbi levélváltásokat tartalmazott, amelyek továbbküldése aligha lehetett az érintett érdeke - nyilvánvaló volt, hogy valaki feltörte a - volt - jobbikos képviselő postaládáját.
A levelek egy része arról szól, hogyan tudják a fent megnevezettek úgy a befolyásuk alá vonni a megyét, hogy arra Szegedi Csanádnak ne legyen befolyása (az alelnököt egyébként szemétnek nevezik, és ugyanilyen véleményük van Vona Gáborról is), más levelek Pősze Lajossal való rendszeres kapcsolattartásról és együttműködésről szólnak (az egyik levél tanúsága szerint például levelet is fogalmazott meg számukra, hogy azt küldjék el az elnökségnek), és találni közöttük olyant is, amely arról árulkodik, hogyan helyeztek el valótlanságokat tartalmazó, a Jobbik vezetését támadó és tagságát összezavaró cikkeket a párttal ellenséges két sajtóorgánumban, a HVG-ben és a Jövőnk.infóban.
Endrésik Zsolt ma délelőtt 11 órakor az alábbi közleményt juttatta el a sajtónak:
Ma hajnalban feltörték a privát email-fiókomat, melynek tartalmával visszaélve, manipulálva nagy számú levelet küldtek szét az országban.
A levelezésemhez azóta sem tudok hozzáférni, az onnan kikerült anyagokért felelősséget nem vállalok!
A történések miatt azonnal feljelentéssel élek a Rendőrség felé, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatalt is felkeresem az ügy felgöngyölítése végett.
Jobbikos politikusok elleni hacker támadások már voltak a múltban, gondolok itt például Vona Gábor pártelnök úr két évvel ezelőtti magánlevelezésének meghamisított kikerülésére.
Az ilyen aljas, lejárató akciók ellen kemény fellépést kell alkalmazni a hatóságoknak, főleg, ha közszereplő is az érintett!
A levelek azonban, úgy tűnik, meggyőzőbbnek bizonyultak a magyarázatnál. Nézzünk néhányat ezek közül!
Az elsőként érkezett levél, amely a hvg.hu-n másnap megjelent, a Jobbikban ellentéteket szítani hivatott cikk végső változatának egyeztetéséről szól:
Feladó: Kisgergely András <kgandras@gmail.com>
Dátum: 2012. április 16. 20:29
Tárgy: piros az én módosításom, jó lesz? még ma este kell! HVG-ben lesz reggel.
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>, Zoltán Nagyházi <nagyhazi.zoli@gmail.com>
A Jobbik teljes borsodi vezetésének lemondásáig fajult az a háborúskodás, amely Szegedi Csanád és a megyei vezetés között zajlik már egy ideje – tudta meg a hvg.hu. Mindez a Jobbik egészére is kihat: Szegediről e konfliktus miatt terjedhetett el az a hír, hogy Vona Gábor helyére pályázik, ráadásul etikai eljárást kezdeményeztek ellene.
A hétvégén a Jobbik teljes borsod megyei elnöksége lemondott – tudta meg a hvg.hu. Információnk szerint az Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő vezette testület így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból. A párt alelnökeként és EP-képviselőként is tevékenykedő Szegedinek ugyan most formálisan nincs pozíciója Borsodban (kivéve, hogy szerencsi elnök tavaly óta), de a befolyása vitathatatlan. Ebben szerepet játszik az is, hogy annak idején ő „építette fel” a Jobbikot a térségben, s hozzá közel álló forrásaink szerint a mai napig szereti ellenőrzése alatt tartani az ott folyó dolgokat.
Ha a megyei vezetés lemondásán meg is lepődött a Jobbik vezérkara, az azt kiváltó okon nem, hiszen eddig sem volt titok, hogy Borsodban „háború” folyik Szegedi Csanád (és testvére, Márton), valamint az Endrésik-féle kör között. A Szegedivel szembenállókat ismerő forrásaink szerint azután mérgesedett el a viszony a két tábor között, hogy 2010-ben a megyei közgyűlés Jobbik-frakciójának élére eredetileg nem Szegedi Csanád favorizáltja, hanem egy másik jelölt került. A konfliktust aztán tetézte a 2011-es megyei tisztújítás, ahol szintén nem Szegedi patronáltja, hanem a Jobbik országgyűlési képviselőjeként is dolgozó Endrésik Zsolt lett a befutó. Alelnököknek ráadásul olyan személyeket választottak, akiknek szintén nem felhőtlen a viszonyuk Szegedi Csanáddal.
A formálisan háttérbe szorított Szegedi Csanád ezután helyi szervezetek alapításával igyekezett visszaszerezni befolyását. Megtehette, hiszen még 2006-ban (azaz a megyei választmányok felállítása előtt) a pártigazgató felruházta erre. Jóllehet akkor a megyei vezetés tiltakozására leálltak ezek a szervezetalapítások, nemrégiben új lendületet vettek. Szegedi ellenfelei szerint azért, mert így a most alapított szervezetekből nyerhet elegendő küldött-voksokat ahhoz, hogy a júniusi tisztújítón újra helyzetbe kerülhessen. Információnk szerint ezt látva döntött úgy a vezetés, hogy azonnali hatállyal lemond. Ekkor ugyanis jó eséllyel „létszám-és szervezetalapítási” stop lesz a megyében (legalábbis hasonló esetekben így szokott lenni), így Szegedi nem tud újabb szervezetet alapítani. Mindemellett információnk szerint Endrésikék etikai vizsgálatot kezdeményeztek Szegedi ellen a párt etikai és fegyelmi bizottságánál.
Igaz, ezzel még nem biztos, hogy az Endrési-féle kör meg tudja gátolni Szegedi Csanádot, hogy az informális hatalma mellett formális befolyását is visszaszerezze a térségben. Tavaly ugyanis az országos elnökség olyan, a megyei választmányokkal párhuzamosan működő választókerületi rendszert hozott létre, amelynek szervezőjét nem a megye, hanem az országos vezetés nevezi ki. Márpedig ezekbe a pozíciókba Szegedi Csanád emberei kerültek, akik információnk szerint 39 helyi szervezet alapítását készítették elő. Az Endrésik-féle körhöz közel álló forrásaink azt állítják: ezeknek a „zombi szervezeteknek” az egyetlen célja, hogy a júniusi megyei tisztújítón Szegedit vagy valamelyik patronáltját válasszák majd meg.
A „borsodi háború” akár a Jobbik egészére is kihathat. Nemrég a Hetek című hetilap például arról írt – jobbikos forrásra hivatkozva -, hogy Szegedi Csanád pályázik Vona Gábor pártelnök székére, s ebben az ambíciójában Szabó Gábor pártigazgató támogatását is élvezi. A hírt ugyanakkor Szegedi Csanád és Szabó Gábort is cáfolta, egy, a pártvezetéshez közel álló forrás pedig egyértelműen kacsának minősítette, hozzátéve: azt sem tartja kizártnak, hogy Szegedi borsodi ellenfelei terjesztik ezt az alelnökről. Tény, hogy bizonyos borsodi körökben egyéb összeesküvés-elméletek is terjednek: például az, hogy Szegedinek komprommitáló anyagai vannak Vona Gáborról, amit majd előszed az országos tisztújítás során. Csakhogy ezek a híresztelések egyelőre a „levegőben lógnak”, mindenféle bizonyíték nélkül, nem beszélve arról, hogy a párt belső életét ismerő források állítják: Vona Gábor és Szegedi Csanád kifejezetten jó, baráti viszonyban van egymással, a pártelnöknek ráadásul erős a belső támogatottsága, így Szabó Gábornak oka sem lenne lecserélni őt másra.
Az ügyben megkerestük Szegedi Csanádot is, aki érdeklődésünkre elmondta: nem indul az országos tisztújítón elnökjelöltként, a megyei tisztújítón való indulásáról viszont még nem döntött. Bár szerettük volna a megyei konfliktusról is kérdezni, ezzel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. Endrésik Zsolt megkeresésünkre megerősítette a lemondás tényét, mást azonban nem kívánt mondani az ügyről.
Másnap délelőtt meg is jelent a cikk, szinte szóról szóra így, a javasolt változtatások többségével.
 
Egy másik levélben a pártból kizárt Pősze "gondolatébreszőt" küld Endrésiknek (csatolmányként), ez egy tiltakozás, amiért "egyesek (feltehetően Szegedi Csanádra gondolnak) a közel múltban erőltetett, mesterkélt szervezetfejlesztésbe kezdtek a megyében". "A nem várt esetben, amelyben az országos elnökség és az elnök mégsem teljesítené haladéktalanul kérésünket, sajnálattal ugyan de a párt érdekében kénytelenek leszünk mi magunk sürgősen megtenni azokat a szervezési, kommunikációs, jogi és egyéb politikai lépéseket , amelyek elejét veszik megyénkben a kalandor politizálás további terjedésének" - írják.
Feladó: <posze@t-online.hu>
Dátum: 2012. április 14. 16:48
Tárgy:
Címzett: endresik.zsolt@gmail.com
itt van egy gondolatébresztő, ha tovább küldöd először másold át a szöveget egy üres word fileba a
te gépeden
 
Az esküszegő Pősze szomorú, hogy olyan emberek, mint Juhász Oszkár, tisztséget tölthetnek be:
Feladó: <posze@t-online.hu>
Dátum: 2012. április 19. 12:08
Tárgy: Re: szép...
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
nagyon szomorú hogy ilyen nívójú emberek egyáltalán tisztségeket tölthetnek be.
From: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Date: 2012/4/19
Subject: szép...
To: Kisgergely András <kgandras@gmail.com>, Zoltán Nagyházi <nagyhazi.zoli@gmail.com>
http://atv.hu/belfold/20120419_juhasz_oszkar_felkeszulten_haboruzna_a_zsidesz_rendorei_ellen
http://atv.hu/belfold/20120410_lehallgato_berendezesek_gyongyospatan_tavozott_a_kabinetfonok
Beszéltem a kollegával ma és egyeztettünk.
 
Így kommentálnak (Pősze helyesírása egyenesen elbűvölő) egy szegedi jobbikosok által továbbküldött levelet, amely helyi feszültségekről árulkodik:
Feladó: Pősze Lajos <posze@t-online.hu>
Dátum: 2012. április 23. 20:39
Tárgy: Re: Petíció és kísérő levél a JOBBIK szegedi alapszervezetével és Csongrád megyei helyzetével kapcsolatban
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
figyelemre méltó!Eről is beszélünk holnap
----- Original Message -----
From: Zsolt Endrésik
To: Posze Lajos
Sent: Monday, April 23, 2012 8:22 PM
Subject: Fwd: Petíció és kísérő levél a JOBBIK szegedi alapszervezetével és Csongrád megyei helyzetével kapcsolatban
Egy érdekes adalék. Mások is kedvet kaptak?
---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Endrésik Zsolt <endresik.zsolt@jobbik.hu>
Dátum: 2012. április 23. 20:21
Tárgy: Fwd: Petíció és kísérő levél a JOBBIK szegedi alapszervezetével és Csongrád megyei helyzetével kapcsolatban
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
 
Endrésik átküldi Pőszének a Hetek (a HVG-éhez hasonló kategóriájú) cikkét, mondván, hogy nagyon jó, Pősze pedig jelzi, hogy neki nincs köze hozzá (ami arra engedi következtetni az embert, hogy más, hasonló cikkekhez viszont lehetett, különben eszébe se jutna ezt közölni):
Feladó: Posze Lajos <posze@t-online.hu>
Dátum: 2012. április 9. 20:23
Tárgy: Re: érdekes cikk
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
igen, olvastam ma az ATV-n vagy hol. Nekem nincsen közöm a cikkhez. Majd hivlak holnap!
----- Original Message -----
From: Zsolt Endrésik
To: Posze Lajos
Sent: Monday, April 09, 2012 8:05 PM
Subject: érdekes cikk
Szia!
Olvasd el, nagyon jó!
http://gondola.hu/cikkek/80615-Valtas_a_Jobbik_elen__-_Marad_vagy_megy_Vona_Gabor_.html
 
"Ezek" (mármint a pártvezetés) érzik a vesztüket Endrésik szerint. Ami Pősze szerint is jó jel:
Feladó: <posze@t-online.hu>
Dátum: 2012. február 23. 15:37
Tárgy: Re: hányinger
Címzett: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Ez így van, ez már össze-vissza vagdalkózás, de egyben jó jel is.Én is ezt gondoltam, amikor
délelőtt itt a konferenciám olvastam a netet böngészgetve.
lajos..
---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Dátum: 2012. február 23. 15:33
Tárgy: hányinger
Címzett: Posze Lajos <posze@t-online.hu>
Szia!
Ezek egyre jobban kapkodnak. Szerintem érzik a vesztüket.
http://kuruc.info/r/2/92507/
Üdv: Zsolti
 
Így zajlott a szervezés:
Feladó: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Dátum: 2011. június 6. 21:21
Tárgy: Re: Javaslatok
Címzett: Kisgergely András <kgandras@gmail.com>
Bánrévét kihagytad!
2011/6/6 Kisgergely András <kgandras@gmail.com>
Adjon az Isten!
Javaslataim a következőek:
Akik biztosan mellettünk vannak, azokkal a lehető leghamarabb beszélni kell, mivel kell a buzdítás mindenkinek.
Akik biztosan nincsenek velünk, azokkal egyáltalán nem kell beszélni, mert nem lenne jó, ha az ellenfelek hamar tudomást szereznének a szervezkedésről.
Akikkel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, azokkal a lehető legkésőbb, de kell beszélni (leghamarabb jövő hét pénteken), mivel ők is tovább adhatják az infót.
Az inaktív, de még nem feloszlatott alapszervezeti vezetőkkel feltétlenül beszélni kell, hogy jöjjenek el és szavazzanak Endrésik Zsoltira!
Szerintem kellene egy összesítést csinálni arról, hogy ki van mellettünk és ellenünk. El is kezdem, várom a többi infót:
Akik velünk vannak: 5. és 7. vk. összes alapszervezete:
Ózd
Arló
Kissikátor
Borsodszentgyörgy
Hangony
Hódoscsépány
Királd
Sajóvelezd
Putnok
Kazincbarcika
Összesen 14 küldött.
Szebb jövőt!
Andris
 
Amikor még úgy tűnt, jól mennek a dolgok:
Feladó: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Dátum: 2012. február 1. 17:18
Tárgy: Re: ügy
Címzett: Posze Lajos <posze@t-online.hu>
Szia!
Vasárnaptól én leszek az egyesület elnöke :)
Zsolti
2012. február 1. 15:39 Posze Lajos írta, <posze@t-online.hu>:
OK
----- Original Message -----
From: Zsolt Endrésik
To: posze@t-online.hu
Sent: Wednesday, February 01, 2012 3:27 PM
Subject: ügy
Szia!
Küldöm Ambrus Zoli barátom ügyének adatait:
(Nem jelenítjük meg - a szerk.)
Üdv: Zsolti
 
Így kerül fel a pártot előszeretettel mocskoló Jövőnk.infóra a Jobbik-ellenes propaganda:
Feladó: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Dátum: 2011. december 4. 15:37
Tárgy: Fwd: kuka
Címzett: Nagyhazi Zoltan <nagyhazi.zoli@freemail.hu>, Kisgergely András <kgandras@gmail.com>
Zoli,mehetne a jövőnkre.
Nincs kegyelem!
 
Gyurcsány "k.vajó", Vona nem:
2012/1/21 Zoltán Nagyházi <nagyhazi.zoli@gmail.com>
Hányszor pofázom, hogy nem hülye! A kommunikációját meg meg kell tanulni! Ő le tud menni a kisember közé! Tud velük beszélni és képes megnyerni őket! Vona nem!
2012/1/20 Kisgergely András <kgandras@gmail.com>
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=512445
Gyurcsány írta, k.rva jó!
 
"A szemeteket megsemmisítem" - így győzködi Endrésik az egyik lemondott tisztségviselőt, hogy maradjon (közben pedig építi az egérutat):
Feladó: Zsolt Endrésik <endresik.zsolt@gmail.com>
Dátum: 2012. február 21. 21:18
Tárgy: Re: Lemondás
Címzett: (Nem jelenítjük meg, mert már nem aktív politikus - a szerk.)
Másolatot kap: Kisgergely András <kgandras@gmail.com>, Zoltán Nagyházi <nagyhazi.zoli@gmail.com>, kovacsonga@gmail.com, Holcman László <holcman.laszlo@gmail.com>
Adj Isten!
Megértem a problémáidat Pista, én is átéltem hullámvölgyeket a közelmúltban. Nem kell magyarázkodni, ez nem a mi műfajunk. A munkád a nemzetért megkérdőjelezhetetlen a számunkra.
Jómagam testközelből látom a PÁRT (nem sok köze van a mozgalomhoz, amiért harcoltunk) dolgait, sőt az első vonalban harcolok még most is. Nem látjátok, de a napi szinten szervezem azt, hogy a szemeteket, elsősorban Szegediéket megsemmisítsem. Helyi, megyei és országos szinten is. Ez az év lesz a vízválasztó. győzünk vagy elbukunk! Ha az országos tisztújításon összejön, amiket akarunk, győztünk és a mozgalom megmenekült!
Ha elbukunk, arra az esetre már építem az egérutat!
Ne csüggedj Pista, nem adjuk fel a harcot! Bár több csatát vesztettünk, de a háborút meg kell nyernünk!
Szebb magyar jövőt!
Zsolti
Frissítés2: A Kuruc.info információi szerint a frakció titkos szavazásán pusztán két tartózkodás mellett született egyhangú döntés Endrésik kizárásáról.
Egy képviselőtársa korábban látta Pőszével tárgyalni a Parlamentben (nem az ülésteremben), Endrésik egy padtársa pedig telefonjának híváslistáján akaratlanul is észrevette egyszer, hogy ott van Pősze - így ma már könnyebben összeállt a kép. Endrésik ismerői, nemrégi szövetségesei is mind azt állították, hogy életszerű a kiszivárgott levelezés.

Endrésik Zsolt esküokmánya
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: